telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

Staňte se hvězdou masopustního průvodu – 10 tipů na perfektní karnevalovou masku

Agáta Vřeská | 1.1.2024 | 7 MIN

Zimní masopustní průvod masek je nádhernou připomínkou našich tradic a skvělou příležitostí se pořádně nadlábnout. Ale hlavně je to ideální čas na tu nejlepší karnevalovou masku, jaká se kdy vašimi ulicemi procházela.

Než se pustíme do výběru té správně masky, pojďme v rychlosti připomenout, co to masopust je, kdy ho slavíme a proč. Masopust možná znáte pod lidovým názvem končiny, fašank, ostatky nebo prostě karneval. Název ale může trochu klamat.

Nejde o složeninu slov „maso“ a „půst“, tedy postit se, ale jde o vzdání se masa; maso-opustit. Masopust. Stejně tak slovo karneval je zřejmě z italského carne levare, v překladu „dát pryč maso“ a je to období hodování a veselení. Protože to postní období přichází právě po masopustu.

Masopustní období začíná po Tříkrálovém svátku, tedy 6. ledna. Konec je pak vázán na Velikonoční svátky, konkrétně Popeleční středu. A právě poslední tři dny před velikonočním půstem, tedy neděle, pondělí a úterý před Velikonocemi, jsou vrcholem masopustního období, který končí zabíjačkovými hody a masopustním průvodem masek.

Bolevec a jeho masopustní zábava.

Bolevec a jeho masopustní zábava.

Tato tradice, která dodnes oživuje ulice vesnic a měst je skládankou pohanských, křesťanských a lidových zvyků. Už naši předci, v době, kdy povoz měl jen tolik koní, kolik jste jich zapřáhli a klepy se šířily rychlostí drbny, milovali hodování, maškarní průvody, hudbu a tanec. Pro ně bylo masopustní období časem, kdy ve zvířecích maskách odháněli zlé duchy a přivolávali hojné a plodné jaro.

Masopust podle Josefa Lady.

Masopust podle Josefa Lady.

A pak, když přišlo křesťanství s kalendářem plným postních období, lidová veselost dala vznik masopustnímu období, kterým jako by říkala: dobrá, když máme dalších čtyřicet dní předstírat, že nám nechutnají jitrnice, aspoň se předtím pořádně vyřádíme a najíme do zásob. Tak vznikly masopustní průvody, které byly jakousi rozlučkou s hojností jídla, masa a pití.

Masopustní průvod v obci Zbyslavice.

Masopustní průvod v obci Zbyslavice.

Průvod masek jde vesnicí či městem, halasá, tančí, zastavuje se u obydlí, kde účastníky průvodů dobří lidé rádi počastují domácí pálenkou, cukrovím či koláči. Bývalo zvykem, že hospodyňka si zatančila s medvědem, aby celé stavení mělo po celý rok dost síly. Na konci se pak jistě najde hospůdka, kde teče zlatavý mok a voní vepřové výpečky se zelím a masopustní koblihy.

Taková domácí slivovička rozpálí i vodníka.

Taková domácí slivovička rozpálí i vodníka.

Takže, než se dobrovolně zavřete do dietní klece, popadněte masku, hudební nástroj, pořádně se vyšňořte, nazujte teplé boty a vyrazte do masopustního průvodu, který je synonymem čiré radosti ze života a darů, jež nám nabízí.

Masopustní oslavy jsou plné hudby a tance.

K masopustnímu veselí patří také muzika a tanec.

A které masky se objevují v průvodech nejčastěji? Se kterými se stanete hvězdou lidového karnevalu? Máme pro vás 10 tipů, které vám zajistí obdivné pohledy i fotogenický výsledek.

1. Král

Jedna z nejvýraznějších postav masopustního průvodu je jistě masopustní král. Tento výstřední monarcha, často oděný do extravagantních šatů a s korunou, vládl nad průvodem s nezpochybnitelnou autoritou šaška. Jeho úkolem bylo zaručit, že veselí neustane, dokud poslední klobása neskončí v něčím břiše.

Sáhnout můžete po klasickém koženém hermelínu, nebo si jej vyrobit (třeba z papírových obalů sýrových pochoutek). Ovšem, jako správný král byste měli mít výraznou korunu (ať už královskou, nebo v lidovém hrncovém pojetí) a žezlo. Stát se ale můžete i rytířem či šermířem.

2. Šašek, klaun, komediant

Pestře oděný s oblečením pestřejším než paleta šíleného malíře. Šašek nesmí v masopustním průvodu chybět. Přináší humor, veselou náladu a připomíná, že celá událost je o radosti a požitku. Často jde v čele průvodu, doprovází krále a je mu dovoleno hlasité halekání. Z ostatních účastníků i kolemjdoucích si může tropit legraci.

Maska klauna či šaška patří mezi nejjednodušší, ale o to více je možné si s ní vyhrát. Sáhnout můžete po barevném obsahu vašeho šatníků, ale nezapomeňte na extravagantní klobouk a rozhodně i výrazné líčení.

Propracovanou masku klauna využijete jak během masopustu, tak na karnevalu, dětské oslavě i Halloweenu.

Propracovaný kostým klauna využijete jak během masopustu, tak na karnevalu, dětské oslavě i Halloweenu.

3. Čerti a čertice

Tradiční maska nejen v předvánočním čase, ale právě i během masopustního průvodu. Čerti mají v lidové slovesnosti silnou tradici, a tady mají odhánět zlé duchy a připomínat, že zlé skutky budou potrestány. V průvodu ovšem nemusíte být jen roztomilý čertík jako z pohádky, ale klidně děsivý pekelník.

Masek čerta je jako uhlíků v nevymetené peci. Stačí si jen vybrat tu, která vám padne nejvíce. Myslete i na to, že čertovská kopyta můžete využít i během prosincových toulek s Mikulášem a andělem.

Maska čerta se sejde nejen před Velikonocemi, ale i napřes rok před Vánoci.

Kostým čerta se sejde nejen před Velikonocemi, ale i napřes rok před Vánoci.

6 nejlepších kostýmů pro Mikuláše, čerta a anděla, které stihnete i na poslední chvíli
29.11.2023
6 nejlepších kostýmů pro Mikuláše, čerta a anděla, které stihnete i na poslední chvíli

4. Vodník

Pokud má vesnice rybník, bezpochyby tam žije vodník. Nebezpečná bytost, která sbírá hrníčky a zelenou barvu nemá ze špatného jídla. Právě vodníky se to v průvodech jen hemží.

Na masku bude základem zelený make-up. Bez toho se vodníkem nestanete. K tomu dopasujte zelený kabátek se šosy, červené kalhoty, barevné pentle a když zvolíte i klobouk a zelenou paruku, budete perfektní. Ovšem – nemusíte se bát vzít to po svém, vodnický kostým řádně modernizovat či se stát třeba Aquamanem.

5. Medvěd, býk, kůň a další zvířata

Rej masek by nebyl kompletní bez zvířecích masek. Pravě u nich to začínalo, když si naši předkové oblékali zvířecí kůže a vyrazili do průvodu. Pro masopust jsou typická domácí zvířata jako kůň, tur, ale také obávaný medvěd či vlk, kteří měli zahnat zimu a starosti.

Kůň je taková jistota. Ale proč nepřispět trochou exotiky jako opička nebo dodat průvodu sexappeal v masce zlého vlka.

Kůň je taková jistota. Ale proč nepřispět trochou exotiky jako opička nebo dodat průvodu sexappeal v masce zlého vlka.

Můžete sáhnout po zvířecí masce, nebo celém kostýmu. Třeba medvěda. Ale protože dnešní průvody jsou fantazii daleko otevřenější a jde především o zábavu, klidně pro pobavení oblečte kostým opice, tučňáka nebo žirafy. Zvířecí masky mají jednu velkou výhodu, a sice, že v nich bude pěkně teploučko. Přece jen, masopust je ještě během tuhé zimy. Zahřát se po cestě pálenkou je taky možnost, ale kožich je kožich.

V průvodu nesmí chybět medvěd. Ale vy máte cesto do fantazie otevřenou. Staňte se sobem nebo roztomilým voříškem.

V průvodu nesmí chybět medvěd, ale proč to nepojmout jinak. Cesto do fantazie otevřenou. Staňte se sobem nebo roztomilým voříškem.

6. Čarodějnice (bába či dědek s nuší)

Jsou všude. Jsou mezi námi. Čarodějnice byly odpradávna obávané a jejich role je silně zakořeněna. Těžko budete hledat masopustní průvod, kde se aspoň jedna čarodějnice neobjeví. Budete to zrovna vy? Ne nutně to ale musí být čarodějnice na koštěti. V průvodech jsou vítány i báby či dědkové.

Jako živé. Čarodějnice, nosáč s kapucí a ježibaba.

Jako živí. Čarodějnice, nosáč s kapucí a ježibaba s šátkem.

Může jít o děsivé, nebo naopak pojetí s kominickými prvky. Nasaďte čarodějnici obří barevné brýle a rázem se pohled na svět úplně změní. A proč nezvolit i tady inovativnější přístup a nesáhnout po fantasy kostýmu Gandalfa, Harryho Pottera či postavě z Addamsovy rodiny?

Masopustní masku si snadno vypůjčíte z Halloweenu. Nebo naopak?

Masopustní masku si snadno vypůjčíte z Halloweenu. Nebo naopak?

Addamsova rodina – Jak se z černobílé skicy stal kulturní fenomén
30.12.2023
Addamsova rodina – Jak se z černobílé skicy stal kulturní fenomén

7. Smrtka či kostlivec

Kde nic není, ani smrt nebere. Vy si ale postavu smrtky klidně vyberte, patří totiž mezi nejběžnější postavy masopustního rejdu. Smrtka je připomínkou, že i když masopust slaví konec, je také začátkem něčeho nového. A živým připomíná, aby svůj život žili naplno.

Smrtka či kostlivec jsou připomínkou konce a začátku něčeho nového. Vy ale myslete na to, že je únor a pořádně se přioblékněte.

Smrtka či kostlivec jsou připomínkou konce a začátku něčeho nového. Vy ale myslete na to, že je únor a pořádně se přioblékněte.

Na masku bude stačit i škraboška a dlouhý plášť, ale vítaná je i kosa či kostlivcův oblek. Místo škrabošky se pak můžete vyřádit i s líčením v čele se smrtelně bílou.

8. Kraslice (ženy i muži v krojích)

V tradičních průvodech se objevovaly ženy v pestrých krojích, s červenými líčky jako Marfuška a byly symbolem plodnosti a hojnosti příchozího jara. I vy se můžete kraslicí snadno proměnit. A pozor, vůbec nemusí jít o čistě dámskou záležitost.

Karnevalový průvod je o vtipu, humoru i satiře. Muži se mohou obléknout do ženských šatů, pobíhat s koštětem nebo barevných krojích. Právě přehnané pohyby, líčení a výrazné oděvy dávají celému průvodu tu správnou groteskní povahu.

9. Mnich, kněz a jeptiška

Někdo to nezřízené hodování musí posvětit. A protože je tato tradice silně ovlivněna křesťanstvím, masky duchovních představitelů byly a jsou velmi oblíbené.

Je jen na vás, zda se z vás stane okázalý papež, prostý mnich či jeptiška, která se zapomněla odlíčit. Pojetí nemusí být vůbec puritánské, naopak. Trocha frivolnosti je v tento den povolena.

Jeptiška, knež, jeptiška a mnich. To zní jako začátek špatného vtipu. Ideální do průvodu.

Jeptiška, kněz, řádová sestra a mnich. To zní jako začátek špatného vtipu. Ideální do průvodu.

10. Ženich a nevěsta

Tento oblíbená dvojice, často ztvárněna dvěma muži, představuje komický přehled manželského života. Ženich v saku, nevěsta se závojem. Ovšem ani tady se fantazii a originálnímu pojetí meze nekladou.

Můžete se proměnit v novomanželský pár třeba z 20. či 30 let minulého století, vyměnit si role, zkrátka dodat tomu šmrnc. Využijte výraznou paruku či nápaditý klobouk. Z nevěsty může být ale klidně černá vdova a z manžela chudák s monoklem.

Mezi další oblíbené masky masopustního průvodu patří strašák, doktor či sestřička, ale oblíbené jsou i filmové a pohádkové postavy, obzvláště ty, které jsou aktuálně v kurzu. Třeba Fiona a Shrek, superhrdinové a takoví piráti nikdy nezklamou. A protože je v oblibě retro, zkuste kostým ve stylu výrazných 80. letPiráti vděčnou maskou, se kterou si můžete skutečně vyhrát.

Piráti jsou vděčnou maskou, se kterou si můžete skutečně vyhrát.

Další inspiraci najdete třeba na e-shopu 4lol.cz. Ať už sáhnete po jakékoli masce, nezapomeňte si nabalit i pořádnou dávku dobré nálady. Dav vás jinak bez milosti ušlape. A pokud máte hudbu v krvi, skotačte a dovádějte, hodujte a koštujte a rozhodně neváhejte vzít s sebou bubínek, harmoniku, housle, tamburínu nebo aspoň nějaká cinkátka. O tom, že jdete v masopustním průvodu musí vědět i sousední vesnice.

Zdroje: Zbyslavice.cz, wikipedia.org, kudyznudy.cz, npu.cz, databaze.joseflada.cz, mesto-bohumin.cz, aktivnizona.cz, ct24.ceskatelevize.cz.

Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty
12.10.2023
Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty

Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?
29.10.2023
Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?

Komentáře