telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

Jak vybrat balónky pro vaši oslavu – Je lepší latexový nebo fóliový?

Agáta Vřeská | 30.8.2023 | 4 MIN

Nafukovací balónky jsou pro párty a oslavy jako stvořené. Ale jak vybrat ty správné právě pro vaši akci? V čem se liší, jak dlouho vydrží nafouknuté a čím je plnit? S výběrem vám poradí náš průvodce.

Při výběru balónků narazíte především na dva základní typy balónků, a to latexový a fóliový. Oba mají své výhody a pro různé příležitosti se může hodit jiný typ. Pojďme vybrat ten správný pro vás.

Latexové balónky

Latexové balónky jsou ty, které si zřejmě vybavíte jako první. Možná se to na první pohled nezdá, ale nejde o umělou hmotu. Ve skutečnosti jsou vyrobeny z latexu, přírodního materiálu získávaného šetrnou formou z rostlin - latexovníků.

Díky tomu jsou rozložitelné a mají menší negativní dopad na přírodu než plastové výrobky. Samozřejmě i u latexových výrobků je třeba myslet na šetrnou a odpovědnou recyklaci. Latex má nesmírně široké využití. Vyrábí se z něj pneumatiky, těsnění, kondomy a samozřejmě latexové balónky.

Latexové balónky jsou velmi pružné. Díky tomu mohou být nafukovány jak balónkovým plynem (heliem), tak jednoduše vzduchem. K nafouknutí latexových balónků tedy nepotřebujete plnící nádobu, stačí váš dech. Proto jsou ideální nejen na dětské oslavy, kde se snadno stanou nejen výzdobou, ale i zábavou pro děti i dospělé.

Mezi nesporné výhody latexových balónků patří především nízká pořizovací cena, kdy jeden nafukovací balónek pořídíte už od několika korun. Mohou mít navíc různé velikosti, tvary, barvy, nápisy a jsou tak ideální pro hromadnou výzdobu. Díky kombinaci různých barev můžete vytvořit působivé dekorace, ale také kreativní a promyšlené umělecké dílo jako například balónkovou girlandu.

Určitě si ale vzpomínáte, že balónky se po čase vždy nakonec vyfoukly. Je to dáno tím, že latexové balónky netěsní tak dobře jako fóliové a vzduch i balónkový plyn z nich postupně unikají. Obvykle je to od několika hodin po několik dnů, podle velikosti a kvality balónků. I to je třeba zvážit při výběru.

Latexové balónky jsou vhodnou volbou, pokud plánujete například jednodenní oslavy, nebo potřebujete velké množství balónků. Ideální jsou na svatbu, oslavu narozenin, dětské oslavy, firemní večírek, plesy, rozlučkovou párty a podobně.

Foukat latexové balónky vzduchem nebo heliem?

Využít můžete obě možnosti. Foukání heliem má oproti vzduchu jednu zásadní výhodu a to, že balónky se krásně vznášejí. Nezanedbatelnou výhodou je také možnost získat hlas jako Šmoulinka :). Nevýhodou potom je vyšší cena a kratší doba, po kterou vydrží balónek nafouknutý.

Čím plnit balónky – Je lepší vzduch nebo helium? A jak dlouho vydrží nafouklé?
4.9.2023
Čím plnit balónky – Je lepší vzduch nebo helium? A jak dlouho vydrží nafouklé?

Výhody latexových balónků

Nízká cena (od jednotek korun za kus)

Možnost snadného nafouknutí vzduchem i heliem

Široký výběr barev, nápisů, velikostí

Ekologický materiál

Možnost tvarovatelných balónků

Nevýhody latexových balónků

Kratší doba nafouknutí (několik hodin až dní)

Menší výběr tvarů než u fóliových

K čemu se hodí latexové balónky:

  • Spíše pro krátkodobé akce
  • K výzdobě svatby, oslavy narozenin, promoce, rozlučkové párty, dětské oslavy,...
  • Antistresová zábava, forma soutěže nejen pro děti
  • Pro nízkorozpočtové akce
  • Pokud potřebujete velké množství balónků
  • Pro hry s heliovým hlasem

Fóliové balónky

Hlavním rozdílem fóliového balónku oproti latexovému je materiál. Fóliové balónky jsou vyrobeny z tenké vrstvy laminového nylonu nebo polyesteru. Nejsou tedy tak šetrné k přírodě a je důležité vzít toto hledisko při výběru v potaz a nebrat na lehkou váhu následnou likvidaci.

Díky použitému materiálu ale fóliové balónky vydrží mnohem déle nafouknuté. V případě nafouknutí heliem vydrží běžně od 5 do 14 dní, v případě nafouknutí vzduchem i několik měsíců. Navíc mají obvykle uzavíratelný ventil a je možné je opětovně dofouknout. Právě to je předurčuje jako ideální volbu pro několikadenní akce. Ale nejen to.

Fóliové balónky jsou pevnější a často v různých tvarech.

Fóliové balónky jsou pevnější a často v různých tvarech.

Fóliové balónky máme neodmyslitelně spjaté s poutěmi. Kdo by si nevybavil krásně barevná srdce, medvídky, plameňáky či pejsky? Právě možnost nejrůznějších tvarů je jejich nespornou výhodou.

Vyhrát si můžete s čísly (oslava narozenin), nápisy (jména, název firmy), zvolit balónky podle tématu akce (například dětská oslava s motivem ledového království, nebo balónek ve tvaru fotbalového míče pro malého fotbalistu), nebo darovat srdce na Valentýna, které vydrží možná déle než živé růže.

K nafouknutí fóliových balónků se používá buď balónkový plyn (helium), nebo vzduch. Často se dají koupit již nafouknuté nebo si je můžete nechat nafouknout ve specializovaných prodejnách jako je ta naše v Ostravě. Získáte tak jistotu, že vám balónek vydrží na chystanou akci.

Další možností je nafouknutí přímo z pohodlí domova pomocí balónkového plynu v přenosných láhvích. Ty mají různý objem a je třeba zvolit láhev s dostatečným množstvím plynu pro vaše účely. Nafouknout je můžete i dechem, ideálně ale s použitím pumpičky. Zda plnit balónky heliem nebo vzduchem záleží i na typu využití balónků.

Mezi další kritéria při výběru patří samozřejmě cena. Fóliové balónky jsou kvůli použitému materiálu, ale také výdrži a často i tvarům dražší než latexové. Proto jsou vhodnější spíše pro specifické dekorace, kdy nepotřebujete objem, ale například vykouzlit nápis „happy birthday" nebo „Happy birthday".

Pro oslavy můžete kombinovat oba typy balónků.

Pro oslavy můžete kombinovat oba typy balónků.

Výhody fóliových balónků

Dlouhá životnost (několik dnů až měsíců)

Široký výběr tvarů, velikostí a barev

Vhodné pro speciální příležitosti

Nevýhody fóliových balónků

Vyšší cena

Méně šetrné k přírodě

K čemu se hodí fóliové balónky:

  • Pro krátkodobé i dlouhodobé akce
  • K výzdobě při speciálních příležitostech
  • Jako dárek například pro děti, k výročí, Valentýnu apod.
  • K prodeji například na poutích, dětských dnech, městských oslavách apod.

Máte jasno? Tak to jsme rádi. Oba typy mají své výhody, ale i parametry, které je třeba při koupi zvážit. Společné ale mají neskutečný potenciál doladit vaši akci k dokonalosti, tak popusťte uzdu vaší fantazii a nechte balónky vytvořit nezapomenutelné okamžiky.

Mohlo by vás dále zajímat:

Foukání balónků heliem v Ostravě
31.8.2023
Foukání balónků heliem v Ostravě

Komentáře