telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

Čím plnit balónky – Je lepší vzduch nebo helium? A jak dlouho vydrží nafouklé?

Agáta Vřeská | 4.9.2023 | 7 MIN

Párty je na spadnutí, a vy ladíte poslední detaily. Balónky nesmí samozřejmě chybět, ale čím je naplnit? Stačí, když je nafoukáte vzduchem, nebo bude lepší helium? Co vydrží déle a kolik to bude stát? Vše o možnostech foukání balónků, výhodách a úskalích najdete v dnešním průvodci.

Plnění balónků vzduchem

Pořádně se nadechnout, přiložit ústí balónku k puse a.... foukat až se vám skoro zatočí hlava. Plnění balónků vzduchem je nejběžnější domácí metoda foukání balónků.

Nepřináší obvykle další náklady, pouze je třeba trochu času a úsilí. Mezi největší výhody tak patří nulové nebo velmi nízké výdaje. A také akční prvek, protože nafukování balónků snadno proměníte v hravou zábavu třeba na dětské párty.

Plnění balónků klasicky vzduchem může být součást zábavy.

Plnění balónků klasicky vzduchem může být součást zábavy.

Vzduchem můžete plnit jak běžné latexové balónky, tak pevnější fóliové balónky.

Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu
30.8.2023
Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu

Na co si dávat pozor?

Nafukování balónků vzduchem pomocí úst je bezpečné, zdravotně nezávadné, nicméně pro některé může být fyzicky náročné. Dejte si tak pozor na závratě a pokud s nafukováním nemáte zkušenosti, jděte na to pomalu, ideálně vsedě.

Usnadnit si to můžete například ruční nafukovací pumpičkou. Pokud chystáte velkou akci se stovkami balónků, možná se vám dokonce vyplatí investovat do elektrické pumpičky, se kterou budete mít balónky nafouknuté raz dva.

Dodržujte také stanovená doporučení výrobce balónků. Především ohledně velikosti. Určitě nechcete, aby vám balónek při nafukování nebo třeba uprostřed slavnostního proslovu praskl. Takže foukat, ale nepřefoukat. U běžných latexových balónků je to obvykle tvar pravidelného oválu.

Budou létat?

Bohužel, ať budete foukat sebevíc, balónky nafouknuté vzduchem nebudou létat. Aby balónky létaly, potřebují být naplněné plynem, který je lehčí než okolní vzduch.

Balónky nafouknuté vzduchem se nebudou vznášet.

Balónky nafouknuté vzduchem se nebudou vznášet.

Plněním balónků vzduchem tak nikdy nedocílíte létajícího efektu, a to ani fóliových, ani u latexových balónků.

Pokud tedy chcete balónky udržet ve vzduchu, doporučujeme je plnit heliem, neboli balónkovým plynem.

Výhody plnění balónků vzduchem

Nulové náklady

Forma zábavy

Vhodné pro všechny typy balónků

Nevýhody plnění balónků vzduchem

Nejsou schopny létat

Plnění balónků heliem (balónkovým plynem)

Pokud chcete, aby vaše balónky létaly, naplňte je heliem, nebo přesněji, balónkovým plynem, který je tvořen z 98 % heliem a ze 2 % vzduchem.

Helium je lehčí než vzduch. Takže pokud naplníte balónek heliem, bude lehčí než vzduch okolo něj a balónek bude stoupat nahoru. Tohoto fyzikálního faktu můžete využít k vykouzlení bohaté balónkové výzdoby doslova až ke stropu.

Hlavní výhodou plnění balónků heliem je schopnost vznášet se.

Hlavní výhodou plnění balónků heliem je schopnost vznášet se.

Nevýhodou oproti vzduchu je cena. Patří mezi vzácné plyny a neumíme jej uměle vyrobit. Proto jsme odkázáni na těžbu v několika málo ložiscích vyskytujících se na naší planetě. Pro naplnění například 20 běžných balónků budete potřebovat láhev o objemu cca 140 litrů helia, která vás vyjde na několik set korun. Za tu zábavu to ale stojí, no ne?

Foukání balónků heliem v Ostravě
31.8.2023
Foukání balónků heliem v Ostravě

Jaké balónky se dají plnit heliem a jak dlouho vydrží?

Helium je vhodné k plnění běžných latexových i fóliových balónků. Bohužel, helium má také jednu balónkovou nevýhodu. Jeho molekuly jsou velmi malé a dokážou prostupovat i materiály, které by jinak větší molekuly zadržely déle. To je také důvod, proč helium z balónků vyprchá rychleji než vzduch.

Délka nafouknutí balónků heliem pak závisí na velikosti balónků (čím větší balónek, tím déle se udrží ve výšinách), a také na materiálu balónků.

Latexové balónky mají větší propustnost než balónky fóliové. Pokud tedy balónky potřebujete jen na krátkou dobu, nebo například na hru s hlasem, latexové jsou skutečně ideální. Pro představu, běžný latexový balónek o průměru 23 cm vydrží létat okolo 6 hodin. Dobu lze prodloužit impregnací pomocí speciálního gelu, který udrží balónek létat až několikanásobně déle.

Další, a jednodušší možností, pokud potřebujete balónky vznášející se několik dní, je zvolit fóliové balónky. Díky pevnějšímu materiálu obvykle vydrží létat týden a déle.

Více o rozdílech mezi typy balónků najdete v našem článku:

Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu
30.8.2023
Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu

Jak dosáhnout změny hlasu pomocí helia?

Znít jako Mickey Mouse či Šmoulinka je oblíbená párty zábava. Tohoto efektu se dosahuje právě díky vdechování helia.

Možná si vybavíte scénu z oblíbeného seriálu The Big Bang Theory, kde Sheldon Cooper začne během rádiového rozhovoru mluvit legračním hlasem. Je vidět, jak mu jeho kolega Kripke pustí do kanceláře helium.

Není to ale tak, že by helium nějak hlas měnilo. Ve skutečnosti jde pouze o změnu rezonanční frekvence. Zvuk se heliem totiž šíří třikrát rychleji než vzduchem. Pokud vdechneme helium, bude se námi produkovaný zvuk šířit rychleji a vyšší rychlost znamená vyšší frekvenci. Tím dosáhneme písklaveho hlasu, který se snadno promění v komický prvek.

Pro jeho dosažení tedy stačí vdechnout malé množství helia z balónku naplněném heliem. Jen je třeba nezapomínat, že nic se nemá přehánět, a to ani se šmoulím hlasem. :)

Je použití helia bezpečné?

Samozřejmě. Helium je bezbarvý plyn, zcela bez chuti a vůně a především, při správné manipulaci zcela bezpečný. Oproti jiným plynům, které se dřív zkoušely používat pro plnění balónků (např. vodík), má výhodu, že se jedná o nehořlavý plyn. Právě proto je helium ideální pro plnění balónků.

Helium je rovněž zcela netoxický. Nehrozí tedy ani otrava v případě úniku plynu z balónků.

Na co si přece jen dát pozor?

Samo o sobě je helium zcela bezpečné a není třeba obav ani v přítomnosti dětí. Také vdechování malého množství helia, například při vdechování za účelem změny hlasu, nebo při běžném úniku z balónku či plnící nádoby, nepředstavuje nebezpečí. Jediné riziko je velká koncentrace helia, která by mohla vést k nedostatku okysličení vzduchu.

Představte si, že jste ve velmi málo odvětrávané místnosti, s velkým množstvím helia. To nemá vůni ani chuť, takže jeho únik je obtížné rozeznat. Pokud byste jej vdechovali ve velkém množství, může dojít k tzv. hypoxii, tedy nedostatku kyslíku v krvi. Obvykle se dostaví závratě, nevolnost, v extrémních případech smrt.

Ale nebojte, je to zcela nepravděpodobný scénář. Helium je lehčí než vzduch, a tak se velmi rychle rozptýlí, pravděpodobnost velké koncentrace například u země je tak prakticky nulová. Pokud byste si přesto byli vědomi velkého úniku helia, místnost dobře vyvětrejte.

Stejné opatrnosti pak dbejte při používání helia za účelem písklavého hlasu. Tím, že helium vytlačuje kyslík, může dojít při vysoké míře vdechování k nevolnosti, malátnosti, závrati či ztráty vědomí.

Kromě rizika vdechování helia v nadměrné míře je ale helium pravděpodobně bezpečnější než samotný vzduch. Je netoxické, samo o sobě nehořlavé, takže nehrozí otrava ani exploze.

Stačí tak dodržovat doporučené bezpečnostní opatření, uchovávat heliové nádoby v dobře větrané místnosti a nepřehánět to se šmoulím hlasem. :)

Jak plnit balónky heliem?

Nafukování balónků heliem je podobně jednoduché jako nafukování vzduchem. U specializovaných prodejců můžete zakoupit heliové láhve, pomocí kterých balónky nafouknete kdykoli a kdekoli. V bytě, na zahradě či garáži.

Ke každé láhvi je i přesný návod, nebo se inspirujte videem s ukázkou plnění latexových či fóliových balónků.

Postup je pak u všech heliových láhví velmi podobný. Po vybalení láhve v dobře větrané místnosti odstraňte uzávěr z hrdla láhve a našroubujte plnící ventil (někdy už může být součástí láhve). Pak otočením kohoutku pusťte heliový plyn. Nasaďte balónek na plnící ventil. Stlačením nebo nadzvednutím ventilu můžete regulovat množství proudícího helia. Jakmile máte balónek nafouknutý do požadované velikosti, rychle jej utěsněte. Po nafouknutí všech balónků nezapomeňte otočením kohoutku uzavřít přívod plynu.

Některé prodejny nabízejí i plnění heliem přímo na místě, jako třeba naše prodejna 4lol v Ostravě. Pokud si tedy nejste jisti jak na to, nebo třeba nevyužijete celou láhev a potřebujete jen několik balónků, neváhejte této služby využít.

Foukání balónků heliem v Ostravě
31.8.2023
Foukání balónků heliem v Ostravě

Na kolik balónků bude stačit jedna láhev?

V nabídce jsou láhve o různém objemu helia. Pro zjednodušení se obvykle uvádí nikoli objem, ale právě počet balónků, které můžete s danou variantou nafoukat.

Například láhev o objemu 140 l helia vystačí na 20 latexových balónků o průměru 23 cm. S velikosti balónků pak roste množství potřebného helia. S tímto objemem tak nafoukáte 10 latexových balónků o průměru 28 cm, nebo 9 kusů fóliových balónků o průměru 45 cm.

Důležité je tedy zvolit takovou láhev, která bude stačit na vámi požadovaný počet balónků.

Kam s prázdným heliovým kanystrem?

Láhev můžete používat opakovaně až do vypotřebování veškerého plynu. Ale nikdy jednorázovou plynovou láhev znovu nedoplňujte, není k tomu přizpůsobena.

Pokud je láhev zcela prázdná, můžete jej ekologicky zlikvidovat, například odvozem na sběrný dvůr.

Výhody plnění balónků heliem

Schopnost balónků létat

Nehořlavé, netoxické

Možnost efektu šmoulího hlasu

Nevýhody plnění balónků heliem

Vyšší pořizovací cena

Rychlejší únik plynu oproti vzduchu

Komentáře