telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

Addamsova rodina – Jak se z černobílé skicy stal kulturní fenomén

Agáta Vřeská | 30.12.2023 | 10 MIN

Addamsova rodina. Jejich neobyčejnost, černočerný humor, záliba ve všem hrůzostrašném a nádherně ztvárněný gotický svět nás ohromuje už téměř století. Dlouhá doba, že? Většina z nás poznala Addamsovy až díky filmům z 90. let. Ovšem jejich příběh začíná...

… jejich příběh začíná v roce 1938, kdy kreslíř Charles "Chas"Addams publikoval první kresbu této nekonvenční rodinky v časopise The New Yorker. Původně beze jmen, tito morbidní aristokraté rychle zaujali místo v srdcích čtenářů svým osobitým humorem a nesmrtelným šarmem.

Charles zřejmě netušil, že jeho postavy se zapíšou do dějin. On sám údajně čerpal z vlastního černého smyslu pro humor a nebyla náhoda, že všechny jeho tři ženy nápadně připomínaly Morticii Addams. Sám toužil žít ve viktoriánském domě podobném tomu, jak ho vidíme v adaptacích, ale nikdy se mu nepovedlo.

Dle všeho měl pestrý milostný život, chodil například s vdovou po zemřelém prezidentovi Kennedym, byl zcestovalý a když šlo o pozvánky na večírek, jeho jméno bylo na začátku seznamu pozvaných. Jednou prý přišel na párty v pyžamu, jindy zase v plné rytířské zbroji. Jeho styl i smysl pro humor byl nevybíravý, neotřelý a ten pravý pro stvoření Addamsovy rodiny.

Bohužel, ze jmění díky "Addamsovým" toho moc neviděl. Proslýchá se, že jedna z jeho "skutečných Morticii" měla srdce černější než leckterý Addams... Až jeho třetí žena byla zřejmě tou pravou. Vzal si ji na hřbitově domácích mazlíčku... Ale zpět k naší rodince.

Addamsovy poprvé na televizní obrazovce. Černobílé

Karikatur nevzniklo mnoho, ale dost na to, aby se staly na další desítky let inspirací. Tak unikátní předloha se samozřejmě přímo vybízela k zfilmování. V letech 1964-66 vznikly dvě série televizního seriálu Addamsova rodina v ještě černobílé podobě. Že ho neznáte? Ale to je chyba, vážení.

Seriál se od pozdějšího pojetí dost lišil a šlo spíše o sitcom s důrazem na komickou stránku všech těch drobných zvláštností a odlišného vnímání „normálního“ světa rodiny Addamsových.

Rodinka žila ve velkém domě plném zvířat (živých i mrtvých), a jejich dům rozhodně nebyl mimo civilizaci. Klidně jste se mohli stát jejich sousedy, nebo vidět z chodníku Pugslyho, jak si hraje s výbušninou.

Nechyběl ale nikdo, Gomez, Morticia, děti Wednesday a Pugsley, strýček Fester, sluha Lurch, Věc, babička či bratránek Itt.

Byly ale povahově trochu jiní, než je známe z pozdější filmové verze. Především děti. Wednesday byla zatím spíše roztomilé dítko s dvěma copy, které se bratra drželo za ruku. Pugsley byl naopak talentovaný „inženýr“ a v seriálu mu to dost myslelo.

I Morticia a Gomez byli více společensky zaměření, stále však excentričtí s projevy smyslné vášně. Původně seriál začal jako černobílý, což mu neskutečně slušelo. Později už byl barevný. Seriál najdete hravě na Youtube v plné verzi. A doporučuji pustit si i některý s celou úvodní znělkou, případně ji najdete na konci článku.

Filmová podoba. Ty pravé devadesátky

Přenesme se o pár desítek let dál. Protože až zfilmování v roce 1991 přineslo naší Addamsově rodině vskutku nesmrtelnost. Hvězdně obsazený snímek v čele s Anjelicou Hudson v roli smrtelně bledé Morticie a Christinou Ricci jako malé Wednesday se stal výdělečným hitem.

Závěr filmu původně neměl přímo odhalit, zda jde o skutečného strýčka Festera, ale herci s tím nebyli spokojeni a tak vyslali mladou Christinu Ricci, aby to režisérovi vymluvila. Jak to dopadlo už všichni víme. Po úspěchu prvního filmu následoval o dva roky později sequel "Addamsova rodina: Šťastně až na věky", který byl stejně chytlavý jako jeho předchůdce.

Režie prvního i druhého dílu filmové adaptace Addamsovy rodiny se ujal Barry Sonnenfeld, který režíroval tři díly série Muži v černém. Natočil by dle svých slov i třetí Addamsovy, kdyby představitel Gomeze, herec Raul Julia tragick nezemřel a herečka Christina Riccie nevyrostla.

Zajímavost je, že několik kameramanů postihly různé nepřízně, takže se za kameru nakonec postavil sám režisér Sonnenfeld. A ještě jedna malá zajímavost, režírování bylo nabídnuto i Timu Burtonovi, který ale zrovna točil pokračování Batmana. Ale k motivu Addamsovy rodiny se vrátil, a to po svém.

Seriál Wednesday v netflixovském stylu

Během let se objevily i kreslené filmové adaptace, které dokonce vizuálně mnohem věrněji odpovídaly původním Addamsovým skicám. A nakonec, v roce 2022 uvedl Netflix seriál Wednesday, který se věnuje právě postavě mladé Addamsové během jejich studií na univerzitě pro „vyvrhele“ Nevermore (ano, odkaz na báseň Havran od E. A. Poe).

Seriál je zaměřený povahou spíše na mladší publikum, ovšem díky zábavnému pojetí a detektivní zápletce (a hlavně proto, že milujeme svět Addamsových), si seriál získal cestu k divákům bez ohledu na generaci.

Hlavní postavu Wednesday neskutečným způsobem ztvárnila Jenna Ortega, její matku Morticii pak Catherine Zeta-Jones. V seriálu si zahrála i Christina Ricci (v roli učitelky), původní filmová představitelka Wednesday. V roli režiséra se neobjevil nikdo menší než Tim Burton. Úspěch byl nevyhnutelný.

Herečka Jenna Ortega v roli Wednesday Addams předvádí svůj unikátní tanec.

Herečka Jenna Ortega v roli Wednesday Addams předvádí svůj unikátní tanec v krásných krajkových šatech.

V seriálu je nespočet zajímavých návazností a promyšlených detailů. Tim Burton se u hlavních postav držel původních skic autora, což je vidět i na postavě Gomeze. Nebo třeba dvojité lusknutí, které otevírá tajné prostranství Akademie odkazuje na úvodní znělku z původního seriálu.

Christina Ricci jako učitelka slečna Thornhillová.

Christina Ricci jako učitelka slečna Thornhillová.

Kavárna, kam Wednesday často chodí, nese v originálním znění stejný název, jako školní časopis, kde Charles Addams poprvé uveřejnil skicy Addamsovy rodiny. A takto bychom mohli pokračovat. Jo a mimochodem, premiéra proběhla ve středu, anglicky Wednesday. Náhoda?

Fantastická atmosféra, rumunský hrad a promyšlené detaily pod vedením Tima Burtona.

Fantastická atmosféra, rumunský hrad a promyšlené detaily pod vedením Tima Burtona. Wednesday ve své Nevermorské unifirmě.

Jednotlivé postavy

Babička – nebo lépe řečeno „mamá“. Podle verze se liší, zda jde o matku Gomeze nebo Morticie, zatímco některé přisuzují pokrevní vazbu právě Morticii, v původním seriálu zazní „jste přece Addamsová“, což by vedlo spíše k vazbě na Gomeze. Navíc ve filmové podobě zazní, že matka Morticie s ní mluví ze záhrobí, což opět podporuje tézi, že jde o matku Gomeze.

Grandma v původním sitcomu z 60. let.

Grandma v původním sitcomu z 60. let.

Vyobrazena je jako typická čarodějnice. Tedy ne příliš upravená straší dáma s šedými rozčepýřenými vlasy, často se silnými vráskami, se zálibou v netradiční kuchyni, kterou nechcete ochutnat, sklony ke zkratkovitému (jednorázovému) řešení situace a ovládající čarodějnické umění.

Babička Addamsová a malý Pugsley.

Babička Addamsová a malý Pugsley.

Lurch. Málomluvný, pobledlý, velmi vysoký a silácký sluha s výraznou čelistí. A vlastně vše je na něm výrazné. Inspirován snad Frankensteinovým monstrem. Nejvíce se proslavil hláškou: You rang? (Zvonil jste?)

Typicky nosí sako, motýlka či kravatu. Má pomalé rozvleklé pohyby, a přesto schopnost zjevit se zčistajasna za vašimi zády. Jeho hluboký hlas je jako úder gongu a jeho přítomnost je stejně uklidňující jako šepot stínů.

Morticia. Ach, smyslná Morticia. Žena plná grácie, smyslnosti, sněhově bílé pleti, rudých rtů a havraních vlasů. Je zcela oddána svému muži Gomezovi. Má zálibu v exotických, masožravých a jedovatých rostlinách, provozuje esoterické seance a vše zvládá s klidnou rozvahou a půvabem.

Dlouhé šaty s výstřihem do V. Morticia byla múzou...

Dlouhé černé šaty s výstřihem do V. Morticia byla múzou...

Její šatník je bohatý, ale skýtá prakticky jedny a tytéž šaty – až na zem dlouhé, černé šaty, které obepínají její postavu a dávají vyniknout jejím křivkám. V některých verzích je zakončení šatů podobné chobotnici. Je s podivem, nebo možná vysvětlením, jak Morticie zvládá běžný pohyb. Jen si všimněte, že tato elegancí oplývající dáma nikdy neběhá. Zato miluje aranžérství a nenechá na stonku jediný květ růže.

V nejnovější adaptaci ji hraje Catherine Zeta-Jones a jde o nejstarší představitelku Morticie v hrané verzi.

V nejnovější adaptaci ji hraje Catherine Zeta-Jones a jde o nejstarší představitelku Morticie v hrané verzi. To stejné platí pro Gomeze, kterého si zahrál Luis Guzmán.

Gomez. Jeho původní komiksová podoba byla spíše malý, zakulacený, leč hbitý mužík s výrazným knírem, a drobným prasečím nosem. Říká se, že tato podoba by nebyla dost Hollywoodská, a tak jej zprvu ztvárnili muži štíhlí, šarm vyzařující pohlední herci. Až pozdější kreslená verze, či seriálová Wednesday, se vrátila k zamýšlené podobě.

Kreslená verze Addamsovy rodiny z roku 2019.

Kreslená verze Addamsovy rodiny z roku 2019 v typickém pruhovaném fialovém obleku.

Vždy bývá pečlivě upraven, jako pravý kavalír; nosí sako, často pruhované a zatočený černý knír. Záliby má v šermu, doutnících a pro svou ženu Morticii by udělal naprosto vše. Je to rozený romantik a až nehorázně bohatý. Peníze má nepřiznáno odkud. Snad rodinné dědictví, ale rád také investuje, byť trochu… svéhlavě. Je trochu horkokrevný, rád si hraje s vláčky a pokud Morticia promluví francouzsky, tak se neudrží.

Raul Julia a Anjelica Hudson v roli nesmrtelného páru.

Anjelica Hudson a Raul Julia v roli nesmrtelného páru.

Fester. Strýček Fester. Kulatá smrtelně bledá tvář, bez vlasů i vousů, s temnými kruhy pod krví podlitýma očima. Rodinná vazba nejvíce vede ke Gomezovi, kde je podle filmové adaptace jeho mladším bratrem, podle jiné jeho bratránkem. Ovšem, v původním seriálu byl Fester strýcem Gomeze nebo Morticie.

Hlavní ale je, že skutečným Addamsem se vším všudy. Má hravou povahu, často až dětinsky naivní, trochu nešikovný, lehce agresivní, ale je to dobrák od srdce. Je spíše tělnatý a nosí dlouhý kabát bez ohledu na počasí. Jeho zvláštní schopnost je vedení elektřiny – však schválně, co se stane, když si vloží žárovku do úst?

V šedesátkovém seriálu jej ztvárnil herec Jackie Coogan, který se proslavil dětskými rolemi po boku Charliho Chaplina. Ve filmu se role ujal Christopher Lloyd, kterého znáte z Návratu do budoucnosti coby vynálezce prof. Emmeta Browna.

Strýček Fester a Gomez ve filmu z roku 1991.

Strýček Fester a Gomez ve filmu z roku 1991.

Wednesday. Původně roztomilá holčička, která ráda stíná hlavy své panence Marii Antoinettě. Už ve filmové adaptaci se z ní ale vyklube lišácky chytrá slečna, která dokáže vždy zachovat klidnou hlavu, využívá logiku a širokých znalostí. Ovládá šerm, hraní na cello a z dětství jí zůstala i záliba v mučení a černočerném smyslu pro humor silně nasáklém neskrývaným sarkasmem.

Christina Ricci jako Wednesday Addams v 90. letech.

Christina Ricci jako Wednesday Addams v 90. letech.

Až na slavnostní události neuvidíte Wednesday s jiným účesem, než dvěma dlouhými černými zapletenými copy. Její preference v barvách jsou zcela jasné: Černá. Maximálně s trochou bílé, aby víc vynikla ta černá. Obvykle nosí šaty, ovšem v nejnovější seriálové podobě Wednesday nosí i kalhoty.

Outfity Wednesday patří mezi topky v halloweenských a karnevalových kostýmech s témetem Addamsovy rodiny.

Outfity Wednesday patří mezi topky v halloweenských a karnevalových kostýmech s tématem Addamsovy rodiny.

V původním seriálu ji hrála málo známá Lisa Loring, ve filmové podobě z 90. let pak nezapomenutelná Christina Ricci a v nejnovějším seriálu, který je věnovaný její postavě, ji skvěle ztvárnila Jenna Ortega.

Nejvíce se proslavila svými unikátními tanečními pohyby, které jsou údajně inspirované tancem Morticie v černobílém seriálu z 60. let a míněné jako pocta. Vymyslela jej samotná herečka Jenna Ortega a měla pouze jeden pokus, protože se po dotočení prokázalo, že je Covid pozitivní. Vidět Wednesday smát je časté jako zatmění Slunce. A stejně tak mrkat. Scény jsou schválně točeny tak, aby Wednesday v novodobém seriálu prakticky nemrkala.

Pugsley. Starší bratr Wednesday (v některých adaptacích působí ale jako mladší). V původním seriálu byl technicky vynalézavý kluk se zálibou ve výbušninách. To mu zůstalo ve všech verzích, nicméně v nejnovější seriálové verzi Wednesday je vyobrazen jako lehce intelektuálně zaostalý kluk, kterého jeho sestra strčí hravě do kapsy.

Pugsley, strýček Fester a Wednesday ve filmové podobě z 90. let.

Wednesday, strýček Fester a Pugsley ve filmové podobě z 90. let.

Má ale silné Addamsovy rysy a je právoplatným členem rodiny, pro kterou by vyhodil do povětří i vlastní dům. Vizuální vyobrazení se různí, ale obvykle je trochu při těle, nosí běžné kalhoty nebo šortky a jednoduché, obvykle pruhované triko. Oproti své sestře se ale nezdráhá ani jiných barev než odstínů černé.

Addams Family v seriálové podobě Wednesday z roku 2022.

Addams Family v seriálové podobě Wednesday z roku 2022.

Věc. Nikdo neví, odkud se vzala. Ale je to pravá (nebo levá?) ruka majordoma Lurche, kterému pomáhá v domácnosti. V původním seriálu byl trik v tom, že Věc byla vždy v nějaké krabici, ze které herec vytáhl svou ruku, aby zvedl sluchátko nebo hrál karty. Ve filmu už šlo o kombinaci loutky, dálkově ovládaného modelu a skutečné ruky profesionálního kouzelníka, takže se pohybovala volně po domě.

V původním seriálu jsme viděli skutečnou ruku kouzelníka. Stejně tak i v nové adaptaci Wednesday, kde Věc dostala velkou roli.

V původním seriálu jsme viděli skutečnou ruku kouzelníka. Stejně tak i v nové adaptaci Wednesday, kde Věc dostala velkou roli.

Ruka nemluví, ale má vlastní „hlavu“, je schopná posunky sdělit informace a především, je zcela oddána své rodině. Na hydrataci a upravené nehty si Věc dává skutečně záležet.

The Thing, v češtině Věc je samostatně myslící ruka.

The Thing, v češtině Věc je samostatně myslící ruka.

Pokud plánujete vyrazit na večírek na téma Addamsovy rodiny, možná se vám právě ruka coby Věc bude hodit...

Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty
12.10.2023
Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty

Bratránek Itt. Je menší postavy s bujnou kšticí. Této postavě není věnována přílišná pozornost, ale jakmile Itta uvidíte, nebo uslyšíte, víte, že je to on.

Bratránek Itt.

Bratránek Itt.

Pro Addamsovy je vše neobyčejné obyčejné. Jejich ponurý svět je jako vystřižený z pera E. A. Poea, ale jejich skutečný otec byl pravý Addams. A na to nezapomeňte, až se budete dívat na některou z adaptací. Jo a hlavně – musíte umět dobře luskat prsty.

Tarara ram. Lusk lusk. Tarara ram. Lusk lusk. Tara ram tarara ram tarara ram. Lusk lusk.

Chcete být jedním z Addamsů? Vyberte si z nabídky kostýmů na motivy Addamsovy rodiny na e-shopu 4lol.cz.

Zdroje: Netflix, Paramount Pictures, www.dailyo.in, MGM Studios

Možná vás bude zajímat:

Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?
29.10.2023
Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?

Komentáře