telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

6 nejlepších kostýmů pro Mikuláše, čerta a anděla, které stihnete i na poslední chvíli

Agáta Vřeská | 29.11.2023 | 5 MIN

Slíbili jste, že ve škole budete dělat čerta či anděla? Nebo dokonce Mikuláše? Nebo na vás padl los u vás na vesnici? A nebo si jen chcete udělat pořádnou srandu v práci? Přinášíme několik tipů na kostýmy, které jsme vyzkoušeli doslova na vlastní kůži.

Mikuláš, čert a anděl patří k sobě. Když tyto tři postavy chodí společně, ilustrují boj mezi dobrem a zlem, který se odehrává v každém člověku. Mikuláš s andělem odměňuje dobré chování, zatímco čert slouží jako připomínka a varování pro ty, kteří se dopouštějí špatností.

Nejčastěji je potkáte 5. prosince. A možná se letos proměníte v jednu z této tradiční trojice i vy. Pokud sháníte masku, tady je několik osvědčených variant. Možná budete překvapeni, jak jednoduché je proměnit se v anděla, nebo třeba tím, že to nemusí stát pytel zlaťáků.

Koupit nebo vyrobit? Jak vybrat dětský kostým čerta či anděla
5.11.2023
Koupit nebo vyrobit? Jak vybrat dětský kostým čerta či anděla

Mikuláš, ztratil plášť…

Mikuláš je z naší trojice hlavní postavou. Bez něj by to byly jen pohádkové postavy. Mikuláš je autorita, ten, který rozhodne o tom, zda děti dostanou uhlí nebo sladkosti. A proto je kostým Mikuláše stěžejní.

Výhodou kostýmu Svatého Mikuláše je, že jej můžete použít každý rok, půjčit sousedovi, kolegovi v práci a celkově jeho potenciál využít naplno. Není to jednorázová investice. Možná proto u nás vede kostým sv. Mikuláše v promakaném provedení. Součástí je plášť, spodnička, šála i čepice.

Levnější variantou je pak jednodušší Mikulášský kostým s červeným přehozem.

Ať už sáhnete po jakékoli verzi, budete potřebovat několik doplňků. V prvé řadě Mikulášskou hůl. U nás vedou dvě. Menší berle s výškou 118 cm anebo delší berle s výškou 185 cm. Obě jsou ve zlatém provedení a skládací. Stejně dobrou alternativou pak bude pouze násada mikulášské  berle, kterou jsme zvolili i pro naše focení. Její výhodou je, že si ji snadno dopasujete na jakoukoli tyč v požadované výšce.

A nakonec ještě bílé vousy děda Vševě...Mikuláše. Bez vousů a ideálně i paruky by to nebylo ono. Pokud i tady dáte na náš osvědčený tip, zvolte paruku i s vousy. Hodí se jak pro Mikuláše, tak třeba masku Santa Clause. O něco dražší, zato stříbrem se blyštící, je pak právě Santovská paruka s vousy.

Pokud už část výbavy máte, můžete si dokoupit jen Mikulášskou čepici.

Svatého Mikuláše si představujeme nejčastěji jako bělovousého starce s holí a důstojnou chůzí. Jeho věhlas sahá až za oceán, kde zkomolenina jeho jména vytvořila postavu Santa Clause. Přesto má reálný základ v historické postavě, biskupa myrského, zastánce všech chudých a neprávem obviněných, který žil na přelomu 2. a 3. století.

Čerte, čerte, my se tě nebojíme… Nebo jo?

Postava čerta může být zvláště pro menší děti docela traumatizující. Ale to k naší tradici tak trošičku patří. Však on to anděl vždy zachrání. Na masce čerta byste tedy slevit neměli.

Jednoznačně nejoblíbenější ďábelskou maskou je tento kostým čerta. Nabízí totiž jak kalhoty s ocasem, tak vestu a masku s rohy.

Strašidelný, ale ne zase moc. Takový je dojem z kostýmu čerta s maskou.

Strašidelný, ale ne zase moc. Takový je dojem z kostýmu čerta s maskou.

Pokud jej budete chtít doplnit o detaily, pak nezapomeňte na čertí kopyta, ale i rukavice s drápy, vidle a řetěz. V nabídce je toho na trhu spousta, ale tyto máme vyzkoušené na vlastní srst.

Náš druhý zaručený tip je na model s plyšem. Součástí jsou kalhoty, vesta a čepice a připomíná takového toho typického pohádkového čertíka.

Maska čerta zahrnuje vestu s plyšem, kalhoty s ocasem a čepici s rohy. Naše děsivější verze má dábelskou masku.

Oblíbená maska čerta zahrnuje vestu s plyšem, kalhoty s ocasem a čepici s rohy. Naše děsivější verze má dábelskou masku.

Na děsivosti tomu přidáte strašidelnější maskou, stejně jako my při focení. Naše nejoblíbenější maska čerta, která boduje nejen na začátku prosince, ale i o Helloweenu, je maska čerta s obrovskými rohy. Působí totiž velmi věrohodně díky propracovanosti a plastickým detailům.

Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?
29.10.2023
Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?

Pokud hledáte levné řešení blížící se čertovské nadílky, vsaďte na jednoduchou klasiku v podobě černého oblečení, kožichu ze skříně a čertovské paruky s rohy. Ke kalhotám přidejte čertovský ocas, do ruky vidle a máte vystaráno.

Čert v lidové kultuře a některých náboženských tradicích, jako je křesťanství, představuje ztělesnění zla nebo démona, který slouží protikladu božské dobroty. Zobrazován je typicky jako zastrašující bytost s rohy, ostrými zuby, pazoury a ocasem, často červené nebo černé barvy, což má vyjadřovat jeho spojení s podsvětím a ohněm.

Andělíčku můj střážničku, opatruj mi mou dušičku…

Mikuláš, čert a… samozřejmě nebeské stvoření v podobě anděla. Vyvažuje temnotu, dětí se vždy zastane a každou místnost prozáří dobrotou. Kostým anděla můžete pojmout různě. My nabízíme dvě tradiční verze.

Dlouhý andělský kostým se zlatou stuhou zahrnuje také svatozář a péřová křídla.

Dlouhý andělský kostým se zlatou stuhou zahrnuje také svatozář.

První jsou dlouhé bílé šaty, které díky zlaté stuze snadno upravíte v pase. Jsou jemně nařasené a mají dlouhé rukávy. To se na zimu hodí. V balení je i svatozář, takže o starost méně. Navíc se nabízí za fantastickou cenu, a tak není divu, že právě tento andělský kostým u nás vede v oblíbenosti.

Na svatozář jim šlape trochu více sexy verze. Děti to asi neoslní, ale pokud budete okouzlovat třeba kolegy v práci nebo na vánočním večírku, tak je úspěch zaručen.

Ke kostýmu patří ještě několik drobností. Především: andělská křídla. Pokud je dokupujete zvlášť, zvolte ty z peří, která vypadají velmi reálně. Skvěle se nám v praxi osvědčily bílá péřová křídla s popruhy. Stojí ani ne 250 korun a dodají andělské bytosti na věrohodnosti.

Mezi další doplňky by určitě měla patřit svatozář (pokud není součásti celého kostýmu). Asi nejlepší poměr cena/výkon nabízí svatozář z prachového peří. Za pár korun díky ní dovedete svou roli k dokonalosti.

A pak paruka! Pokud anděla nebude představovat přírodní blondýnka, zlaté kadeře jako z obrázku snadno nahradí paruka. Tady u nás vedou dvě. První je andělská paruka s dlouhými vlasy světle zlaté barvy a druhá paruka s kudrlinkami, které prozáří celou místnost.

Druhý kostým představuje komplet pro náročnější. Jde o princeznovský střih se zlatým prošitím. Jako z pohádky. Zlatá korunka a křídla jsou už součástí.

Kostým anděla zahrnuje i křídla a korunku.

Kostým anděla zahrnuje i křídla a korunku.

Křídla jsou krásně propracovaná a ladí se zlatým lemováním. Na fotkách je vidět i paruka s jemnými hvězdami, které výsledný efekt povýší… no, do nebes.

Anděl je v mnoha náboženských tradicích chápán jako duchovní bytost, která slouží jako posel mezi bohem a lidmi a často je spojován s ochranou a vedením. Představován je obvykle s krásnými křídly, symbolizujícími jeho schopnost překonávat hranice nebeského a pozemského světa, a se svatozáří, která naznačuje jeho svatost a božský původ.

Tak. Máte vše? Ještě andělské boty (s těmi vám ale nepomůžeme :)) a pokud chodíte od domu k domu, tak snad ještě pořádný kožich.

Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty
12.10.2023
Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty

Komentáře