telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

Jak vybrat perfektní téma na Halloweenskou párty s konkrétními tipy

Agáta Vřeská | 6.10.2023 | 9 MIN

Také si představujete ten moment, kdy vaši hosté otevřou dveře a rázem vkročí do světa, kde se mrtví probouzejí k životu, dýně zlověstně svítí a ticho prostupuje děsivý smích? Pokud plánujete halloweenskou párty, nabízíme konkrétní nápady a tipy, jak vybrat perfektní téma a jak váš byt naplnit halloweenskou atmosférou. Cítíte to mrazení v zátylku? Dobře. Tak jdeme na to.

Přehled nejoblíbenějších Halloweenských témat s tipy na to, jak je provést

Z amerických filmů a seriálů máme zažité do detailů vyladěné halloweenské párty, o kterých se mluví až do Vánoc. Proč ji ale neudělat doma? Fantazii se meze nekladou, ale někdy je fajn ji trochu nakopnout. Proto jsme připravili několik konkrétních tipů, jak vybrat téma a vyladit ho k dokonalosti.

Vsaďte na klasiku: Duchové, čarodějnice i oživlí mrtví

Kdo by neznal klasické Halloweenské téma plné duchů, vampírů, čarodějnic a mrtvých? To je vlastně taková stálice, že když někdo řekne "Halloween", představíme si právě tuto hrůzostrašnou noc. Vampírské špičáky, duchové z prostěradel, potetované čarodějnice na košťatech – to všechno k Halloweenům patří jako cukroví k Vánocům. A jak se do toho pustit? Stačí jen pár dekorací ve stylu hrůzy, vhodné kostýmy a třeba i temný soundtrack.

Svůj byt proměníte v děsivé místo poměrně snadno. Několik míst “zkrášlete” umělými pavučinami, pavoučky a další havětí. Na umístění si dejte záležet. Třeba takový had vykukující zpoza gauče, myšky s rudýma očima mezi občerstvením nebo svítící pavouci na toaletě udělají své.

Umělé pavučiny a různorodá havěť jsou neodmyslitelnou součástí.

Umělé pavučiny a různorodá havěť jsou neodmyslitelnou součástí.

Spoustu toho vyrobíte i doma. Stačí šikovné ruce a trocha času. A několik dekorací máte pravděpodobně přímo pod nosem (případně ve skříni či kredenci). Vyměňte třeba fotky v rámečcích za méně atraktivní “příbuzné” v podobě temných siluet nebo děsivých fotek vytisknutých z tiskárny. Nebo si udělejte momentku ve vašem budoucím kostýmu a prezentujte ji jako svůj běžný portrét. Zrcadla můžete nasprejovat omyvatelným sprejem pro matný vzhled, nebo jim dopřát pořádné šmouhy. Návodů na další dekorace je plný internet. Tak se pusťte do díla.

Dámské kostýmy z karnevalového e-shopu 4lol.

Dámské kostýmy z karnevalového e-shopu 4lol.

Pokud ale pořádáte párty na poslední chvíli, nebo zkrátka víte, že na vystřihování papírových netopýrů nemáte nervy, vsaďte na ty již hotové. Většina z toho vám zůstane napřesrok a vám k perfektní atmosféře bude stačit pár kliků nebo návštěva prodejny s dekoracemi. Třeba takové lucerny využijete nejen na Halloween, ale i další svátky po celý rok.

Samozřejmě můžete jít ještě dál a zvolit lampiony s halloweenskou tematikou nebo třeba lampičku ve tvaru lebky. Pro atmosféru i vůni nezapomeňte na svíčky a svícny. Bílým svíčkám pak můžete k děsivé atmosféře pomoct snadno tak, že pomocí zapálené červené svíčky necháte stékat červený vosk po okraji té bílé. Krvavý efekt je na světě raz dva.

Pro čarodějnický slet využijte samozřejmě košťata. V předsíni označte místo, kam si je hosté mohou odkládat, jako by to byla každodenní rutina. Nezapomeňte na kotlíky, které coby dekorace poslouží i jako perfektní místo pro halloweenské sladkosti.

Pokud je cílem děsivá atmosféra, rozhodně bude potřeba také pár lebek a tmavé prostírání. Občerstvení podávané z tematických talířů a pohárů jsou dalším dílkem vaší děsivé skládačky.

A když jsme u občerstvení, na takové akci běžné jednohubky stačit nebudou. Nemusíte mít v halloweenském stylu úplně každou mňamku, ale když tabuli zpestříte promýšlenými dobrotami, bude se o tom mluvit ještě hodně dlouho… Inspirujte se třeba na oblíbeném kanále So Yammy. A my jsme v rámci vlastních příprav vyzkoušeli i několik receptů české stálice Apetit. Třeba prsty staré čarodějnice jsou fakt k sežrání!

Zákusek Red velvet, pár balónků a atmosféra děsivé hostiny je na světě.

Zákusek Red velvet, svícny, trocha umělé krve, pár balónků a atmosféra děsivé hostiny je na světě.

A malý tip: ať už ukuchtíte děsivé mozečky nebo slaďoučké cupcaky, přidejte k nim i popisky. Nejen s tematickým názvem pochutin, ale také složením. Občas je totiž těžké odhadnout, z čeho tyto skoro umělecké mňamky jsou.

Nezapomeňte ani na tematické koktejly. Nemusíte vymýšlet kdoví co, recepty na Bloody Mary a podzimní punč vylepšený o děsivé obličeje ze sušených jablek najdete snadno (zajímavou inspiraci jsme našli třeba tady). Červené víno nebo Green Spritz jsou další snadné tipy. Efekt zdvojnásobíte, když je budete podávat je třeba v laboratorních zkumavkách nebo gotickém kalichu. Pokud plánujete podávat led, nakupte dopředu drobný plastový hmyz a ve tvořítku na led jej zamrazte. Vaši hosté nebudou vědět, co vypluje na povrch…

Atmosféru doladí samozřejmě hudba. Můžete zvolit soundtracky z hororových filmů, nebo využít hotových mixů. Na Youtube jich najdete desítky. Náš oblíbený je třeba Halloweenská Spooky Music, která nikdy nekončí.

A nakonec, zlatý hřeb večera – samozřejmě vy jako hostitel. Váš kostým musí být jedním slovem dokonalý. A to bude chtít přípravu. Využít můžete některých svých starých oblečení a šicího stroje. Sáhnout můžete i po hotovém kostýmu z půjčovny nebo karnevalovém obchodě. Investovat čas i peníze se do něj ale rozhodně vyplatí. S drobnými obměnami můžete kostým využít i další roky nebo na další párty u vašich přátel.

Jen kostým ale stačit nebude. Bude to chtít líčení. Vsaďte na velmi efektivní umělou krev, zuby, nalepovací potvůrky nebo černou rtěnku či lak na zuby a nehty. Snadno se tak proměníte v mumii, mrtvou nevěstu, kostlivce i vampíra. Pokud na líčení moc nejste, děsivá maska splní účel zrovna tak. Stejně jako paruka, která vás změní k nepoznání.

Dia de Muertos. Se správným líčením to bude hračka.

Dia de Muertos. Se správným líčením to bude hračka.

Filmy a seriály, nebo retro? Co třeba obojí!

Oblíbené jsou také tematické večírky inspirované známými (nejen, i když především) hororovými filmy nebo seriály. Co třeba večírek v duchu Upíra z Nosferatu, Přichází Satan, To, Mlčení jehňátek nebo Mrtvé nevěsty Tima Burtona? Ať už jste milovníky hororové klasiky nebo modernějších snímků, nabízíme několik tipů pro vás děsuplný večírek.

Výhodou filmové tematiky je, že nabízí spoustu inspirace pro výzdobu. Můžete začít s vytvořením 'strašidelných stěn' plných fotek z hororových filmů nebo plakátů. Můžete také použít staré rámy na obrazy, ve kterých vyvěsíte strašidelné obrázky. Pokud chcete vytvořit atmosféru starého hradu z hororových filmů, použijte staré svícny, pavučiny nebo vytvořte 'kostlivcový bar' s lahvemi plnými 'jedů' (barevných nápojů). Nezapomeňte na LED světla, která vytvářejí strašidelný efekt. A samozřejmě strašidelné zvuky v pozadí jako houkající sova či vrzající dveře.

Klauni umí být děsiví. Hlavní postava Kingovského hororu To.

Klauni umí být děsiví. Hlavní postava Pennywise Kingovského hororu To.

Naše česká domovina pár dalších tipů také ráda poskytne. Co třeba téma v podobě klasiky Kytice? Přivítejte doma děsivého vodníka, oživlou mrtvolu či polednici. Básnickou sbírku pak můžete využít i k dekoraci: rudé kytice ve váze, oltář se svícny, různě se povalující staré hračky, kolébka, tahací kačer s trochou umělé krve. Na dveřích může viset bílá svatební košile a růženec. A co jedna z aktivit ve formě nočního předčítání oblíbených úryvků? Nebo svým hostům připravte hledání pokladu. Odměnou na konci mohou být čokoládové zlaťáky. Scénář vašeho strašidelného večera se píše sám…

Filmový Halloween samozřejmě nemusí stát na konkrétním snímku. Vaši hosté mohou přijít v kostýmu oblíbené hororové postavy a vy na plátně promítat hororové klasicky. Třeba výběr krátkometrážních filmů nebo vymyslet soutěž s poznávačkou úryvků z oblíbených hororů.

Kostýmy jsou základním prvkem každé halloweenské oslavy. Ať už se rozhodnete pro klasické kostýmy – upíry, duchy, čarodějnice, zombie nebo jste odvážnější a zvolíte postavy z hororových filmů, jako je Freddy Krueger, Jason Voorhees, Michael Myers nebo Pennywise, vždy mějte na paměti originalitu a detaily. Nezapomeňte na doplňky jako masky, rukavice, paruky a samozřejmě na facepainting.

V kterou postavu se proměníte? Hororového klauna, postuvu z Nevěsty Tima Burtona nebo Perníkového tátu?

V kterou postavu se proměníte? Hororového Pennywise, Viktora z Nevěsty Tima Burtona nebo Perníkového tátu?

Také párty v duchu 70. nebo 80. let je na vlně retro zájmu velmi oblíbená. Kdo by nechtěl strávit Halloween v disco stylu s velkými brýlemi, barevnými oblečky a vlnitými vlasy? Navíc tím kladete na hosty menší nároky. Nějaké to retro-disco oblečení najde doma většina z nich. A pro kreativce je tady stále obrovská příležitost se blýsknout. A to doslova.

Vám bude klidně stačit nahodit disko kalhoty, neonový klobouk nebo třeba teplákovku (inspirujte se kostýmy z 80. let). A nezapomeňte na hromadu balónků. Třeba ve tvaru rádia! Tomu se pak říká smysl pro detail!

Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu
30.8.2023
Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu

Halloween nemusí mít vždy děsivé téma, ale rozhodně jej tematicky doplňte o pár dýní a drobných dekorací. A nebo rovnou udělejte svůj Halloween ve znamení dýní! Kostýmy, dekorace i oranžové občerstvení. To k podzimu rozhodně patří.

Nápady na netradiční témata, pro ty, kdo chtějí něco unikátního

Pokud vás klasická hororová témata nudí a chcete něco opravdu výjimečného, co třeba Halloween na motivy oblíbených knih? Může to být večírek inspirovaný Harrym Potterem, kde každý host přijde jako některá postava z Bradavické školy a dekorace budou inspirované kouzelnickými rekvizitami. Nezapomeňte na košťata (nemusí to být nutně Nimbus 2000).

Párty ve stylu Harryho Pottery. Doporučujeme podávat s máslovým ležákem.

Párty ve stylu Harryho Pottery. Doporučujeme podávat s máslovým ležákem.

Anebo co takhle Halloween na motivy oblíbených videoher? Fortnite, Minecraft, Call of Duty – možnosti jsou nekonečné!

A co teprve seriál Wednesday nebo film Addamsová rodina? To je pro Halloween jako stvořené! Dámám stačí zvolit třeba kostým Addamsovy rodiny, třeba Morticie nebo Wednesday, pánům zase nějaký knír nebo jít ve stylu strýčka Festera! Nezapomeňte na dekorace Ruky!

Addamsova rodina – Jak se z černobílé skicy stal kulturní fenomén
30.12.2023
Addamsova rodina – Jak se z černobílé skicy stal kulturní fenomén

A nakonec ještě nápad na temnou pohádkovou říši. Upírská Červená Karkulka, zombie Sněhurka nebo krvelačný princ Krasoň vám umožní využít pestrou škálu dekorací a hosté mohou zvolit kostým dle svých vlastních pohádkových preferencí. Na zem udělejte vlčí stopy a byt proměňte ve starý pohádkový hrad.

Dětské halloweenské kostýmy.

Dívčí halloweenské kostýmy.

Pohádkový svět s temným podtextem vám přinese hromadu inspirace také na občerstvení. Třeba perníčky ze Shreka s oddělenými hlavami a potřenými červeným krémem, nebo otrávená jablka, na která vám bude stačit pár kapek černého potravinářského barviva. Zbytek máte nejspíš už teď ve spíži.

Otrávené jablko. Foto: iReceptar.cz

Otrávené jablko. Foto: iReceptar.cz

Líbil by se vám Halloween s noblesou a grácií? Pokud máte prostory, halloweenský bál se přímo vybízí! Aspoň budete mít možnost vynosit ty drahé šaty z loňské plesové sezóny. A co víc. I společenskou klasiku můžete lehce uzpůsobit potemnělé atmosféře. Téma můžete nazvat Svatba upíru.

Na ní se sejde jak elegantní róba a sako s kravatou, tak upíří kostýmy, výrazné líčení, vampíří zuby, umělá krev a upíří hodokvas. Nezapomeňte na barevné kontaktní čočky, ale hlavně – zakrýt všechna zrcadla!

Takto vyfešákovaní můžete na svatbu upírů! Kostýmy z e-shopu 4lol.cz.

Takto vyfešákovaní můžete na svatbu upírů! Kostýmy z e-shopu 4lol.cz.

Jak zvolit téma, které bude vyhovovat všem hostům

Tak a teď se dostáváme k tomu nejtěžšímu – jak vybrat téma, které bude vyhovovat všem hostům? Je to jako vybírat film pro rodinný večer, když máte doma tři děti s naprosto rozdílným vkusem..

Nejlepší je vždy vybrat nějaké univerzální téma, které osloví všechny generace. Třeba výše zmíněné monstra, čarodějnice a příšery.

Také je dobré vzít v úvahu zájmy a preferencí vašich hostů. Pokud jsou to vášniví hráči videoher, pak se samozřejmě nabízí tematická párty v duchu oblíbené hry.

Při výběru tématu je také důležité zohlednit, jak moc jsou vaši hosté ochotni se zapojit. Někdo rád přijde na večírek v kostýmu, zatímco jiní raději zůstanou v civilu. Proto je dobré mít vždy připravenou i nějakou alternativu pro ty, kdo se nechtějí převlékat.

Pokud rozesíláte pozvánky, určitě je můžete využít i k menšímu hlasování, kdy hostům dáte na výběr z několika variant. Nezapomeňte pak ale hostům včas oznámit, jaké téma jste zvolili.

Pokud jste v podobných věcech flexibilní, tím lépe. Nemusíte zvolit pouze jedno téma, ale zkombinovat vícero. I samotné “téma Halloween” je vlastně perfektní. A kdy jindy budete mít možnost proměnit svůj obličej v umělecké plátno, oháknout se tak, jak byste na ulici běžně nevyšli a ze svého útulného domova vytvořit dechberoucí sluji?

Svíčky, dýně, světýlka, nasadit masku a Halloween může začít!

Svíčky, dýně, světýlka, nasadit masku a Halloween může začít!

Ať už se ale rozhodnete pro jakékoliv téma, nezapomeňte, že hlavním cílem je, aby se všichni dobře bavili. Nejde o to, jak dokonale je vše naplánované, ale o to, kolik legrace a strašidelné zábavy z toho všichni budou mít!

Tak příjemnou zábavu nejen při plánování. Děsivý Halloween vám všem!

Muhehehe...

Hledáte další inspiraci? Koukněte na e-shop 4lol s halloweenskou tematikou.

Komentáře