telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

Koupit nebo vyrobit? Jak vybrat dětský kostým čerta či anděla a na co si dát pozor

Agáta Vřeská | 5.11.2023 | 6 MIN

Vánoční besídky se blíží. A vy máte jediný úkol: sehnat pro své ratolesti perfektní kostým andílka či čerta. Vyplatí se jej dneska šít doma? Nebo je lepší dětské kostýmy koupit? A na co si dát při výběru pozor? Přinášíme tipy a triky, jak kostýmové úskalí zvládnout na jedničku s hvězdičkou.

Anděl, čert i andělský ďáblík. Na co u kostýmu nezapomenout?

No není to andílek?

U anděla je to jasné. Bílé či krémové šaty, klidně až na zem. Důležité jsou také andělská křídla. Můžete je vyrobit z papíru, ale naše rada zní – andělská křídla rovnou kupte. Ať už v setu s celou maskou, nebo zvlášť. I cenově velmi dostupná křídla vypadají velmi pěkně a jsou základem pro andělskou masku. Navíc vám vydrží obvykle i několik let.

Základ tedy máte, ale nezapomeňte na detaily jako jsou bílé punčochy pro dívky, střevíce a nějaké zlaté doplňky. Třeba stuha v pase. A nakonec samozřejmě svatozář. I tu si můžete doma vyrobit, ale podobně jako u křídel, bývá často v kostýmových setech, nebo k zakoupení zvlášť, a to za cenu, která vám vynahradí večer strávený rešerší jak na výrobu.

Insirace na andělské kostýmy.

Insirace na dětské andělské kostýmy.

Pokud máte doma tmavovlásku, můžete navíc sáhnout po zlatých loknách. A snad každá mladá slečna ocení trochu make-upu. Zlaté stíny či třpytky dodají ten pravý andělský nádech.

Chybět nesmí křídla a svatozář.

Chybět nesmí křídla a svatozář.

Za anděly už ale dávno nechodí jen dívky. Viděli jste Anděla Páně? Přesně! Stačí dlouhé bílé šaty či košile, blond kudrlinky a samozřejmě křídla. Zvolit ale můžete i bílé kalhoty a košili.

6 nejlepších kostýmů pro Mikuláše, čerta a anděla, které stihnete i na poslední chvíli
29.11.2023
6 nejlepších kostýmů pro Mikuláše, čerta a anděla, které stihnete i na poslední chvíli

Čertík jako z pohádky

U čerta je to na první pohled jednoduché – prostě tmavé oblečení, které doplníte o čertovské rohy. Výhodou je, že tyto doplňky seženete hravě skoro všude. Na co byste neměli zapomenout je samozřejmě čertovský ocas. Pokud budete pokukovat po kompletním kostýmu čertíka, ocas je už obvykle součástí. V opačném případě na něj ale myslete. Bez ocasu by to byla skutečná degrace čertovské hodnosti…

Pokud chcete jít ještě dál, můžete zvolit červený kostým, nebo outfit doplnit o černý či rudý plášť. U starších dětí můžete zvolit i čertovskou masku přes obličej. Hrůzu nahánějící kostým podtrhnou čertovské vidle. U nich je dobré zvážit délku podle výšky dítěte.

Inspirace na čertíkovské kostýmy.

Inspirace na dětské čertíkovské kostýmy.

K dokonalosti můžete čertovský kostým doladit detaily, které ostatní kluci a holky ve třídě určitě nebudou mít. Třeba chlupatými rukavicemi s drápky, řetězem, pytlem a fecepatingem.

Za malé ďáblíky nechodí jen kluci. Pro holky platí stejná pravidla. A dívčí čertovský kostým může být skutečně kreativní. Využít můžete černé i červené šaty ze skříně, to stejné platí i o balerínkách.

Roztomilé čertice si zaslouží jen to nejlepší.

Roztomilé čertice si zaslouží jen to nejlepší.

Hlavní je nezapomenout ani tady na čertí rohy, vidle a pokud se z ďáblíka stane padlý anděl, můžete dokoupit i rudá či černá křídla. Stejně jako u andělů ale platí, že ďábel se skrývá v detailech, a tak si dejte záležet i s nějakým tím make-upem.

Vyplatí se kostým šít doma? Nebo je lepší jej koupit sakumprásk?

Rádi bychom nabídli jasnou odpověď, ale bohužel neexistuje. Přesto nabízíme alespoň několik bodů, nad kterými je dobré se zamyslet ještě před tím, než se vydáte do obchodu pro kostým, nebo naopak nakoupíte metry saténu.

Pokud máte dostatek času a v šití jste docela zběhlí, výroba kostýmu doma se může opravu vyplatit. Výhodou nemusí být jen možnost ušetření peněz, ale především originalita kostýmu. Takový kostým totiž nikdo ze spolužáků vašeho dítka mít určitě nebude.

Navíc bude pro vás snazší dopasovat velikost a ušít ho podle představ a potřeb dítěte. Pro výrobu můžete využít třeba zbylých látech či doplňků, které máte doma. Možná i přešít nějaké ty staré šaty, které už dávno nenosíte a najdete tak pro ně uplatnění.

A kromě toho, k výrobě kostýmu můžete přizvat i své dítko. Vytvoříte společně strávený čas, ze kterého vznikne kostým, na který budete vy i budoucí anděl či čert náležitě hrdí. K tomu se přiučí i pár užitečných dovedností a může si vybrat konečnou podobu či některé detaily kostýmu, zatímco u kupovaného je to již dané.

Na druhou stranu, domácí výroba vyžaduje právě čas, zručnost, notnou dávku kreativity nebo čas strávený nad tutoriály. Pokud navíc budete pro šití kostýmu vše kupovat, při cenách látek a doplňků nemusí v konečném důsledku vždy jít o tak velkou úsporu.

Pokud si tedy neumíte představit, že večer po práci ještě sedíte u šicího stroje, porozhlédněte se v e-shopech s karnevalovými kostýmy. Vybrat se dá i takový, který příliš nezatíží vaši peněženku. Hotové kostýmy vám ušetří čas a vy nebudete pod stresem, zda všechno zvládnete dle představ a včas. Z objednaného kostýmu bude vaše dítě nadšené zrovna tak. Kupovat navíc nemusíte vše, ale třeba jen doplňky a část vybrat kreativně z šatníku.

Kostým navíc může obléct nejen na dětské představení před Vánoci, ale i karneval či dětskou oslavu v maskách. Kvalitní kostým navíc zůstane mladšímu sourozenci či sousedovic dítku. Drobná investice tedy nemusí rozhodně vyletět hned komínem po jednom představení.

Vybrat kostým na prodejně s karnevalovými kostýmy může ušetřit čas i stres.

Vybrat kostým na prodejně s karnevalovými kostýmy může ušetřit čas i stres.

Větší, nebo tak akorát. Jakou zvolit velikost?

Jak vybrat velikost dětského kostýmu? Jak se rozhodnout mezi kostýmem, který je přesně na míru, nebo kostýmem, který je trochu větší a který poskytne dítěti rostoucí prostor? Toto jsou otázky, které trápí možná i vás.

Názory se liší, někteří rodiče tlačí na přesnost, zatímco jiní dávají přednost praktičnosti. Správná odpověď asi neexistuje. Ale tady je pár bodů zamyšlení.

Z kostýmu, který sedne přesně na míru, bude vaše dítko rozhodně nadšené. Nebude mu nikde nic plandat, nebudou mu padat křídla, nebude zakopávat o lem šatů. Bude prostě perfektní. Pokud už teď víte, že za rok bude malý, můžete jej před další sezónou prodat.

Na druhou stranu, pokud je kostým o něco větší, pro letošní sezónu jej můžete lehce upravit – sukni i rukávy zahnout, na křídla dát menší gumičku, se širším pasem si poradí ozdobná stuha. A šikovná babička určitě přidá ráda ruce k dílu.

Takový kostým dítěti vydrží přinejmenším i příští rok. Nebude jej nikde stahovat a stále bude vypadat skvěle.

Je tedy třeba zvážit jak často bude vaše dítě kostým anděla či čerta nosit, ale také vaše finanční možnosti, zda si můžete každý rok dovolit pořídit nový kostým, nebo půjdete cestou praktičnosti.

Nechte děti vybrat, ale mějte poslední slovo

Rodičovství může být dřina, ale vy to hravě zvládnete. Při výběru perfektního kostýmu můžete děti zapojit. Nechte je vybrat takový, který se jim bude líbit, ale nebojte se mít poslední slovo.

Pokud si vyberou ten nejdražší kostým široko daleko, a vy víte, že příští rok jej už stejně neoblečou, je to příležitost naučit je kompromisu.

Můžete například ustoupit při výběru svatozáře či rohů, který necháte na nich, vy ale rozhodnete o šatech či kožichu. A když bude mermomoci chtít čertovská kopyta? Nabídněte variantu v podobě nových bot, které stejně potřebuje, ale nádavkem přidejte čertovské vidle. Ty, stejně jako boty na běžné nošení, se sejdou i napřesrok. Stejný proces můžete zvolit u vašich andílků – bílé střevíčky už v botníků má, proč tedy kupovat nové. Ale místo nich? Krásná andělská křídla, která budou dost velká, aby je oblékla i dalších pár let.

Ať už zvolíte jakoukoli masku a cestu k ní, hlavní je, aby z něj děti měly radost. Jen si představte ty krásné fotky do vašeho alba! A ty krásné chvilky, kdy sehrajou svou velkou roli na jevišti školní tělocvičny. Už máte slzu v oku? Tak vidíte, že to za ten čas, práci i nějaký ten puštěný chlup stálo.

Mohlo by vás dále zajímat:

Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?
29.10.2023
Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?

Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu
30.8.2023
Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu

Komentáře