telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty

Agáta Vřeská | 12.10.2023 | 12 MIN

Když plánujete večírek, nestačí nakoupit litry coly, pár sáčků brambůrků a pustit nějaký náhodný playlist ze Spotify. Ne, vy se pouštíte do něčeho, co může být váš master piece. Večírek, o kterém se bude mluvit ještě dlouho poté. Párty, ze které žádný z hostů neodejde před tím, než zažije nějakou zajímavou příhodu nebo ho nezačne od smíchu bolet břicho.

Ale to vyžaduje přípravu. A hlavně dobrý plán. Ale nebojte. Je to také zábava a těchto 8 kroků vám v tom pomůže:

Krok 1: Výběr místa a data
Krok 2: Výběr tématu
Krok 3: Pozvánka
Krok 4: Dekorace
Krok 5: Občerstvení
Krok 6: Aktivity
Krok 7: Dáreček
Krok 8: Bavte se

Plánování večírku je zábavný, ale také trochu náročný úkol. Proto to chce plán.

Plánování večírku je zábavný, ale také trochu náročný úkol. Proto to chce plán.

Plánování takového většího večírku by mělo začít s dostatečným předstihem. Nejlépe několik týdnů předem. Je tedy dobré si říct, kdy akci chcete pořádat.

Krok 1: Výběr místa a data. Jak najít dokonalé místo i termín?

Začněme tím, co je zřejmé. Adekvátní velikost. Je nesmírně důležité, aby bylo místo dostatečně velké na to, aby se v něm vešli všichni vaši hosté. Ať už plánujete večírek v bytě, v sále nebo ve venkovním prostoru, ujistěte se, že máte dostatek místa pro všechny. A proto – rozhodněte, kolik hostů chcete pozvat.

Dostupnost je další klíčový faktor. Pokud vyberete místo, kam se těžko dostává, jede tam autobus třikrát denně (a to ještě jen ve všední dny), může to některé hosty odradit. Stejně tak, pokud vyberete prostory ve čtvrti se špatnou pověstí nebo zapadlé tak, že někteří méně technicky zdatní účastníci dorazí dost možná úplně jinam na úplně jinou párty.

Venkovní akce jsou v oblibě. Ale měli byste mít také záložní plán pro případ, že se pokazí počasí.

Venkovní akce jsou v oblibě. Ale měli byste mít také záložní plán pro případ, že se pokazí počasí.

Atmosféra je posledním, ale rozhodně ne méně důležitým faktorem. Místo, které vyberete, by mělo odpovídat tónu vašeho večírku. Budete mít karneval? Vyberte místo se spoustou barev a světel. Plánujete více klidný a formální večírek? Elegance a sofistikovanost by měly být základními prvky vašeho prostoru. Samozřejmě i strohý sál kulturáku ve vaší vesnici nebo váš byt se pod šikovnýma rukama může proměnit na to nejlepší místo pod sluncem.

Dopředu zvažte tyto věci: Kolik hostů chcete pozvat? Vlezou se do vašeho bytu? Jaký máte rozpočet? Bude stačit na pronájem salónku? Bude pro všechny pohodlné dostat se na zvolené místo akce i zpět? Bude akce venku? A co když bude špatné počasí, máte plán B?

A teď, jak využít prostor, který máte k dispozici? Tady přichází na řadu trocha kreativity. Jestliže je váš prostor malý, využijte výšky. Zavěste dekorace, lampičky nebo balónky. Tím vytvoříte dojem prostoru. Nábytek posuňte ke stěnám, aby bylo více místa pro tanečníky. Při venkovním večírku můžete využít přírodní prvky jako stromy nebo keře jako dekoraci. Ověšte je lampiony, světýlky nebo tematickými doplňky. Máte helloweenskou párty? Děsuplné doplňky nebo lampy ve tvaru dýně budou perfektní.

Pokud máte velký prostor, nechte ho působit útulněji tím, že ho rozdělíte na různé zóny. Taneční parket, místo pro jídlo a pití, relaxační koutek. To vše můžete vytvořit s pomocí nábytku, dekorací nebo osvětlení.

Pozornost věnujte výběru data vašeho večírku. Uprostřed týdne jen málokdo kývne na večírek do ranních hodin. Pozor ale také na dny v blízkosti svátků. Myslete na to, že mnoho lidí si bude chtít udělat třeba prodloužený víkend mimo město. Neváhte využít třeba pozvánek a o datu hlasovat. Hlavně se nestresujte tím, že někdo nebude moct. Je skoro nemožné trefit datum, kdy mají všichni volno.

Tip: Pro významné oslavy zvažte unikátní místo. Pronajměte si chatu u jezera, zámeckou zahradu nebo část hradu. Vytvoříte úžasnou atmosféru už jen místem. Pro menší akce poslouží skvěle i váš byt, který se bude snadněji dekorovat, případně budete mít dost času na přípravu občerstvení apod.

Krok 2: Výběr tématu. Je to snadnější než se zdá

Správná volba tématu večírku je jedním z klíčových kroků, který může rozhodnout o úspěchu či neúspěchu vaší párty. A hlavně, ovlivní to všechno – od jídla, oblečení, dekorace až po aktivity. Věřte mi, tohle nechcete podcenit.

Jak tedy vybrat vhodné téma večírku? První krok je pochopit, kdo jsou vaši hosté. Jsou to kolegové z práce, kteří mají rádi Star Wars, nebo vaše teta Milada, která je posedlá ručními pracemi a strýček Tonda, který pro změnu rád rybaří? Je důležité se ujistit, že téma večírku odpovídá vkusu vašich hostů. Nic totiž není horšího, než uspořádat tematickou párty na téma Game of Thrones pro skupinu lidí, kteří nikdy neslyšeli o Jonu Snowovi.

Nemějte strach sáhnout po inspiraci. Můžete vyhledat populární témata večírků na internetu, prohledat sociální sítě nebo udělat anketu. A když všechno selže, vždycky se dá sáhnout po retro párty, dekáda už je na vás.

Gangster párty. Svůdná a hravá zároveň.

Gangster párty. Svůdná a hravá zároveň.

Občas vás múza políbí na nečekaných místech. Zkuste karnevalové e-shopy. Nabízí nejen inspiraci, ale hlavně i rychlé řešení. Z širokého spektra kostýmů a dekorací na vás to správné téma možná zakřičí samo. Vánoční večírek uprostřed léta? No jasně! Halloweenská párty s tématem Addamsovy rodiny? Žádný problém.

Pár tipů právě na halloweenskou párty jsme připravili i my:

Jak vybrat perfektní téma na Halloweenskou párty? Návod  s konkrétními tipy
6.10.2023
Jak vybrat perfektní téma na Halloweenskou párty? Návod s konkrétními tipy

Krok 3: Pozvánka. Fakta podaná tak, že jim nikdo neodolá

Ano, v dnešní době jsme zvyklí poslat skupinovou zprávu do chatu nebo e-mail. A bude to fungovat. Ale zkuste to jinak. Kreativní pozvánka je něco jako lístek do první řady na váš večírek. Můžete to odbýt prostým mailem s informacemi, nebo si s pozvánkami vyhrát.

Pozvánka je první dekorace vaší akce. Prozradí hostům vše a možná ještě něco navíc.

Pozvánka je první dekorace vaší akce. Může to být strohý popis co kde kdy, nebo hádanka s indiciemi..,

Já doporučuji druhou verzi. Může jít o grafické umění stvořené pomocí moderní techniky, nebo na to můžete jít postaru. Napsat pozvánku ručně krasopisem, zvolit netradiční papír, vyřádit se s osobitou kresbou, fantazii se meze nekladou. Pozvánkou nejen informujete, ale také můžete nalákat, nebo rovnou vytvořit neodolatelnou atmosféru.

Může jít o pohlednici nebo fotografii, která určí místo, kde se akce bude odehrávat. Obrázek může také naznačit téma večírku. Je vaše párty pro fandy Star Treku? Napište ji v klingonštině. Vytváříte svět Harryho Pottera? Kupte papír podobný pergamenu a naškrábejte pozvánku inkoustovým perem (nebo brkem, ale dobře vám tak). Ale mějte na paměti, že by pozvánka měla vždy obsahovat všechny informace tak, aby vaši hosté dorazili na správné místo, ve správný čas a bez rozpaků.

Pozvánka musí obsahovat datum, čas, místo, dress code, co mají hosté přinést nebo jestli mají přijít s prázdnýma rukama... Všechny tyto detaily musí být na pozvánce uvedeny. Ať už explicitně, nebo pro vaše hosty pochopitelnou formou.

Například dress code může být zábavnou formou: "Přijďte oblečeni jako někdo, kdo by mohl vládnout světu jediným mrknutím oka." Což může být cokoli, od Jamese Bonda, přes Kleopatru až po Iron Mana. Nebo téma zahalte do drobného předmětu přiloženého v obálce. Kazeta s nahrávkou starých vypalovaček ze 70. let rychle prozradí, v jakém stylu bude vaše  párty bude. Pořádáte havajskou párty? Přidejte havajský náramek a mušli. Podobně můžete být kreativní s ostatními informacemi.

Samozřejmě, že by pozvánka měla ladit s tematem vaší párty.

Samozřejmě, že by pozvánka měla ladit s tematem vaší párty.

Zásadní je také odeslat pozvánky včas. Pokud po hostech vyžadujete nějakou speciální přípravu, například kostým, dopřejte jim dostatek času. Když pozvánku odešlete v pátek odpoledne s tím, že se koná v sobotu a tématem je zombie apokalypsa, těžko budou shánět ještě otevřený obchod s karnevalovými kostýmy a líčením.

Pokud ještě stále hledáte téma nebo datum večírku, pozvánku můžete využít k hlasování. Nezapomeňte dát ale hostům následně vědět, které téma vyhrálo a kdy se párty uskuteční. Stejně tak můžete pozvánku využít k potvrzení účasti a budete tak mít lepší odhad, kolik občerstvení připravit.

Krok 4: Dekorace. Balónky jsou základ, ale nemusí stačit

Tak jo, máme vybrané místo, termín, téma večírku a pozvánky jsou odeslané. Co dál? Je třeba proměnit váš event v nezapomenutelný zážitek. Vykouzlit z běžného setkání přátel dechberoucí událost. A k tomu poslouží dekorace.

Ať už plánujete strašidelnou halloweenskou párty nebo jemně laděnou vánoční oslavu, vždy existuje základní pravidlo: chce to výzdobu!

Kromě toho, že dekorace jsou klíčovým prvkem pro vytvoření správné atmosféry, jsou i zábavnou částí plánování. Tady se můžete vyřádit do sytosti. Ale ještě předtím: stanovte si rozpočet. Jinak je to jako nakupování s prázdným žaludkem. Budete mít plný košík věcí, které vlastně nepotřebujete, prázdnou peněženku a ještě zapomenete na to základní.

Pokud dekorace vybíráte přes e-shop, je to o to snadnější. Dopředu si sepiště věci, bez kterých si svou párty neumíte představit a udělejte si kalkulaci, na kolik vás to vyjde.

Bude to chtít dekorace. A to ve stylu vaší párty. Dopředu si stanovte rozpočet a začněte s tím, co je naprostý základ. Až pak hledejte drobnosti, které atmosféru doladí.

Bude to chtít dekorace. A to ve stylu vaší párty. Dopředu si stanovte rozpočet a začněte s tím, co je naprostý základ. Až pak hledejte drobnosti, které atmosféru doladí.

Na halloweenské párty hrají hlavní roli dýně, pavučiny a ty nejstrašidelnější kostýmy. Naproti tomu, vánoční večírek by měl oplývat září svíček, jemnými girlandami a samozřejmě nesmí chybět vánoční stromeček.

Tip: Před spontánním nakupováním: Stanovte si rozpočet. Vytvořte si jasnou vizi vaší akce. Prošmejdětě domácnost, zda se nedá něco využít. Začnětě nákupem základní dekorace. Nakonec dolaďte drobnostmi.

Když máte základ, můžete se vydat za pátráním po všech těch senzačních drobnostech. Pokud nemáte ještě jasnou vizi, nechte se inspirovat. Instagramové fotky vám pomohou vytvořit si jasnější představu, a hromadu další inspirace najdete přímo v karnevalových e-shopech.

Pro halloweenský večírek sežene v karnevalových obchodech vše od zmíněných pavučin, líčení, lampionů až po kostýmy drobné děsivé předměty, které hosty vyděsí v pravou chvíli na správném místě. Pro havajskou párty tam zase sežene vše od havajské sukně, nafukovací palmy až po barevný ubrus. A samozřejmě havajské věnce pro vaše hosty. Pro dětskou oslavu nakupte hromadu balónků a vytvořte zákoutí v podobě balónkového stanu.

Dekorace nepotěší jen vaše hosty, až budou obdivně kývat hlavou, jakou jste si s tím dali práci, ale také skvěle vypadají na fotkách. Pokud vám to prostor dovolí, dopředu můžete připravit i vtipný fotokoutek. Srandovní hlášky v bublinách jsou osvědčená klasika, ale co třeba zábavné kostýmy, které si hosté mohou zapůjčit? Může jít o čelenky, elfí uši, škrabošky či paruky.

A samozřejmě, balónky. Ty jsou základ, to ví každý. :)

Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu
30.8.2023
Jak správně vybrat balónky pro vaši oslavu

Krok 5: Občerstvení. Kulinářský požitek nebo naprostý chaos

Občerstvení není jen o ukojení hladu vašich hostů. Můžete to odbýt objednáním několika krabic pizzy, objednat cateringovou službu nebo sestavit menu s velkým M.

První krok je stanovit množství. Nechcete, aby jídlo došlo už v polovině, ale ani to dojídat ještě následující týden. Hodí se, když víte dopředu počet hostů, ale vždy počítejte s tím, že někdo se může objevit nečekaně.

Tabule by měla obsahovat také od všeho něco. Drobné zobání v průběhu celého večírku může doplnit i styl akce. Třeba pro havajskou se nabízí směs oříšků s kokosem, pro vánoční zase misky cukroví, pro delikátní společenský večírek jednohubky v moderním stylu ala meloun v prosciuttu, pro retro párty klasické poctivé chlebíčky.

Nesmí ale chybět ani sytější chody. Nemusíte své hosty ohromit moderní molekulární gastronomií, ale ani je nechcete vyčerpat těžkým vepřo-knedlo-zelo. Různé druhy studených salátů, ať už zeleninových, luštěninových nebo těstovinových jsou snadné na přípravu a pochutná si na nich většina.

Kreativně obložené mísy se sýry či uzeninami můžete prošpikovat (ne doslova) dekoracemi. A málokdo odolá naprosté klasice v podobě talíře chutných řízečků. Chcete to pojmout moderněji? Pokud máte prostor, můžete zvolit miniburgery s kozím sýrem a medem, nebo tataráček.

Myslete také na to, že někteří hosté mohou mít na něco alergie či omezení. Zkuste do menu proto zařadit i několik jídel, která jsou zcela bezlepková, veganská či raw.

Využijte i místo. Pokud se akce koná venku, vytáhněte gril, na něm už se dá vykouzlit snadno maso, zelenina, ale i grilované ovoce, špízy. Nebo rovnou celé selátko?

A nakonec nezapomeňte ani na sladkou tečku. Kdo by neměl rád třeba cupcaky, které navíc můžete stylizovat dle motivu vaší párty?

Nikdo z nás peníze netiskne, pokud je tedy váš rozpočet omezený, vůbec se nestyďte na pozvánky uvést, ať hosté donesou třeba nějaké drobné občerstvení nebo láhev toho, co mají rádi.

K jídlu pak bude třeba také doplnit tekutiny. Nealko je samozřejmě základ. Od karaf s vodou, nealko piva až po limonády a kolu. Ale pro dospělácké párty se očekává i kapka něčeho ostřejšího k navození dobré nálady. Myslete při výběru na preference vašich hostů, ale také téma večírku. Hosté v gala oblecích si dají spíše víno, prosecco či whisky, než plechovku piva.

Pokud je vaše akcí oslavou nějakého výročí, úspěchu či narozenin, nezapomeňte ani na rychlé špunty. Pro vánoční večírek se pak vybízí punč, vaječňák, bombardino či horký cider.  Pro havajskou párty zase koktejly. Míchání koktejlů můžete navíc využít i jako jednu z aktivit na vašem večírku (osvědčené recepty jsme našli tady). A když jsme u těch aktivit…

Krok 6: Aktivity. Nespoléhejte na hosty, oni spoléhají na hostitele

Samozřejmě, že si hosté chtějí popovídat, pronést nespočet přípitků, dát si v klidu něco dobrého. Ale večírek je dobré ozvláštnit i nějakými aktivitami.

Populární Activity, šipky, deskovky jsou osvědčenou klasikou. Ale možná můžete večer proložit i jinými aktivitami.

Populární Activity, šipky, deskovky jsou osvědčenou klasikou. Ale možná můžete večer proložit i jinými aktivitami.

Začněte například s vtipnou verzí „kdo jsem“. Klasická hra, kdy si na čelo přilepíte lísteček s názvem slavné osoby a ostatní vám dají nápovědy, kdo jste, se může rychle stát nudnou. Ale co když na lísteček napíšete něco, jako „jsem nejhorší nápad na večírek“ nebo „jsem ten, kdo vždycky ztratí klíče“? Jakmile se hosté začnou smát, už nebudete chtít hru zastavit.

Balónky nejsou jen skvělá výzdoba. Naplněné heliem mohou být skvělou zábavou. Cokoliv řeknete se s příměsí helia změní ve vtipnou frázi.

Čím plnit balónky – Je lepší vzduch nebo helium? A jak dlouho vydrží nafouklé?
4.9.2023
Čím plnit balónky – Je lepší vzduch nebo helium? A jak dlouho vydrží nafouklé?

Některé aktivity se mohou pojit také s občerstvením či nápoji. Vytvořte třeba barový koutek, kde necháte nejen veškeré ingredience, ale také přesný návod, jak si namíchat proslulé koktejly. Máte párty v gangster stylu? Co třeba domácí pizza “corleone”? Na předpřipravené pizza těsto si hosté mohou dát ingredience dle své chuti.

Pokud pořádáte akci u sebe v bytě a v menším počtu lidí, můžete hosty nechat vyladit si svou vlastní pizzu. DOpředu připravíte pouze těsto a nakoupíte různé ingredience.

Pokud pořádáte akci u sebe v bytě a v menším počtu lidí, můžete hosty nechat vyladit si svou vlastní pizzu. DOpředu připravíte pouze těsto a nakoupíte různé ingredience.

Další skvělou aktivitou může být „falešný someliér“. Každý host dostane sklenku vína a má za úkol popsat jeho chuť co nejpodrobněji. Ale pozor! Nejde o to, zda víno chutná jako borůvky nebo má tóny čokolády. Cílem je popsat víno tak, jak by to udělal opravdu špatný someliér. „Tohle víno je jako moje ex. Sladká na začátku, trpká na konci“.

A pokud chcete vaši akci pořádně rozjet, vsaďte na osvědčené alkoholové hry. Třeba populární beerpong, nebo objevte něco nového. Dobrá nálada přijde sama.

Barový koutek, kde si každý naučí nový koktejl? Stačí připravit různé ingredience a recepty zajímavých drinků (doporučuji zalaminovat).

Barový koutek, kde si každý naučí nový koktejl? Stačí připravit různé ingredience a recepty zajímavých drinků (doporučuji zalaminovat).

A co takhle „večerní karaoke“? Ale ne takové to obyčejné karaoke. Místo toho nechte každého hosta vybrat píseň pro někoho jiného. To je skvělý způsob, jak se pobavit, a zároveň to může vyvolat spoustu smíchu.

Karaoke je skvělou zábavou. A stud po pár skleničkách zmizí obvykle sám.

Karaoke je skvělou zábavou. A stud po pár skleničkách zmizí obvykle sám.

Co se vrátit do dětských let a probít se ke sladké odměně ukryté v piňatě? Že jste to nikdy nezažili? Tak to je na čase!

Prozkoumejte také internet, zda nenarazíte na novou deskovou hru pro dostatek hráčů, která by vaše hosty bavila. A nezapomeňte využít téma večírku. Filmové téma? Soutěž s hádáním úryvků filmů, nebo třeba filmových znělek je klasika. Ale co když budou danou scénu předvádět vaši hosté, a jejich tým hádat film? Okořenit to můžete i vtipnými pomůckami či kostýmy. Pak můžete pustit i originál.

Filmový večer se neobejde bez popcornu.

Filmový večer se neobejde bez popcornu.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv program, mějte dopředu připravený hudební playlist. Pokud je to větší akce, můžete najmout i DJ nebo kapelu.

Připravte si playlist s hudbou odpovídající tématu večírku. Budete mít i taneční parket? Vytvořte i mix tanečních hitů.

Připravte si playlist s hudbou odpovídající tématu večírku. Budete mít i taneční parket? Vytvořte i mix tanečních hitů.

Krok 7: Upomínkový dáreček. Připomínka nezapomenutelného večírku

Na konci můžete své hosty obdarovat drobným dárkem. V průběhu akce třeba můžete dělat fotky polaroidem a vyvolané fotky opatřené datem věnovat hostům. Třeba i se zábavným rámečkem.

Krok 8: Bavte se. Je to přece vaše párty

Mezi největší chyby při plánování večírku jsou přehnané ambice a stres. Když si vysníte pohádkovou párty, kterou jste viděli v americkém filmu, myslete také na to, že stála dost možná vaši půlroční výplatu.

Největší chyba při plánování večírku? Zapomenete, že to měla být zábava.

Největší chyba při plánování večírku? Zapomenete, že to měla být zábava.

Nikdo z hostů se nepřišel jen najíst a napít. Přišli kvůli vám, pobavit se. A nechtějí vidět vystresovaného hostitele, jak zběsile pobíhá sem a tam. Přípravou jste strávili tolik času, teď je ta správná chvíle si to i užít.

Komentáře