telefon 737 541 244
volejte PO-PÁ: 8-18h SO 10-18h, kontakty
logo

Historie Halloweenu – Jak se slaví ve světě a jak souvisí s Dušičkami?

Agáta Vřeská | 29.10.2023 | 4 MIN

Halloween je svátek, který se v posledních letech stává stále populárnějším i v našich končinách. Charakteristickým obrazem tohoto svátku jsou rozličné masky, strašidelné dekorace, dýně s vyřezanými tvářemi. Odkud je ale jeho prapůvod a jak souvisí s českými Dušičkami?

Historie Halloweenu – Proč se duše mrtvých vrací a jak s tím souvisí dýně?

Ačkoli je to svátek původem z anglosaských zemí, jeho kořeny sahají až do Keltského období, přičemž se během staletí měnil a přizpůsoboval kulturám různých zemí. Dnes je Halloween slaven po celém světě, ale každá země si tento svátek přizpůsobuje podle svých tradic a zvyků.

Většina lidí ví, že pojem Halloween je zkráceninou výrazu "All Hallows' Eve", což znamená "večer všech svatých". Tento svátek pochází z keltského svátku Samhain, který se slavil na konci října a symbolizoval konec letního období a začátek zimy. Keltové věřili, že v tento den se otevírají brány mezi světem živých a světem mrtvých a duše zemřelých se vrací na zem.

Tento svátek byl také spojen s ohněm, který měl symbolizovat regeneraci a nový začátek. Proto se během tohoto svátku rozdělávaly velké ohně a lidé se modlili za duše svých zemřelých příbuzných. Keltové také věřili, že přítomnost duchů umožňuje druidům předpovídat budoucnost, což bylo v těchto nejistých časech zvláště důležité.

Když Římané ovládli keltské území, začali se keltské a římské tradice mísit. Svátek Samhain se spojil s římským svátkem Feralia, který byl také dnem připomínky mrtvých, a svátkem Pomona, bohyně plodů a stromů. Od Pomonae se pravděpodobně v Halloweenové tradici udržela dýně.

Později, když se na těchto územích začalo šířit křesťanství, se svátek Samhain začal mísit s křesťanskými svátky. V 9. století papež Řehoř IV. přesunul svátek Všech svatých na 1. listopad, a tak se 31. říjen stal předvečerem všech svatých – Halloweenem.

Velká imigrace Skotů a Irů do Ameriky v 19. století tento svátek rozšířila za velkou louží, zatímco v Evropě se silněji uchytila křesťanská podoba – Dušičky.

Dušičky. Podobný základ, a přesto jiné

Jak Halloween souvisí s českým svátkem Dušičky? Dušičky jsou křesťanským svátkem, který se slaví 2. listopadu a je dnem vzpomínky na zemřelé. Navazuje tak na svátek Všech svatých, který se slaví 1. listopadu. Ačkoli je tento svátek blízko Halloweenu, nemá s tímto svátkem příliš společného. Na Dušičky lidé chodí na hřbitovy, kde zapalují svíčky na památku svých zemřelých blízkých.

Zdroj: ČT24

Zdroj: ČT24

Halloween je v dnešní době slaven po celém světě, ale každá země si tento svátek přizpůsobuje podle svých tradic. V USA a Kanadě je Halloween velmi populární a slaví jej hlavně děti, které chodí po setmění oblečené v kostýmech od dveří ke dveřím a vybírají sladkosti, tzv. Trick-or-treat (volně by se to dalo přeložit jako “dejte mi koledu nebo něco provedu”). Pokud jim někdo drobnou sladkost nedá, mohou mu udělat drobný neškodný žertík. Do Česka se tento zvyk ale nepřenesl, a tak si musíme počkat na Velikonoce.

Děti koledující Trick or Treat

Děti koledující Trick or Treat

V Mexiku je zase typický svátek Día de los Muertos, kdy lidé vzdávají hold svým zesnulým a slaví život. Slaví se od 31. října do 2. listopadu a vychází z aztéckých a křesťanských svátků. Je to ale svátek skutečných oslav, protože věří, že mrtví v tyto dny přichází zpět mezi živé – jen tak, popovídat si, aby pro ně živí tolik nesmutnili. UNESCO tento svátek zařadilo mezi Mistrovská díla ústního a nehmotného dědictví lidstva. Krásně jej přibližuje také film Coco. Výrazné líčení Dne mrtvých proniklo také do oslav Halloweenských párty.

Día de los Muertos.

Día de los Muertos.

Halloween je tedy mnohem starší a kulturně bohatší, než by se mohlo na první pohled zdát. Zatímco jej někteří považují jen za další komercializovaný svátek, jeho kořeny sahají tisíce let zpět, do doby keltských kmenů a jejich víry v nadpřirozené. Je to připomínka naší dávné minulosti, kdy jsme se pokoušeli pochopit a ovládnout neznámé síly, které nás obklopovaly.

Typické znaky Halloweenu

Dýně kam se podíváte

Neoddělitelnou součástí svátku Halloween je výroba dýňových svícnů – takzvaných Jack-O’-Lanterns. Tento zvyk pravděpodobně pochází z Irska, kde se vydlabané brambory a řepy svítily v noci na počest duší zemřelých. Dýně se prosadila až v Americe, protože je jednodušší na zpracování. Děsivé obličeje mají odhánět zlé duchy a svíčky uvnitř pomáhat v orientaci během halloweenského průvodu.

Dnes dýně využíváme nejen jako výzdobu, ale také téma halloweenské párty či k navození atmosféry. Ale – dýňové období je třeba využít také v kuchyni. Ať už k výtečné dýňové polévce, dýňovým koláčům nebo třeba jako příloha místo běžné bramborové kaše.

Kostýmy

Další nezbytnou součástí Halloweenu je samozřejmě oblékání se do kostýmů. Tento zvyk pochází ještě z keltského období, kdy slavící Keltové věřili, že masky zmatou zlé duchy a ti je pak nechají být. Odtud se vzaly také kostýmy čarodějnic, které údajně zlé duchy doprovázely a měly na Halloween obzvláště silnou moc.

Na Halloween ale nemusíme chodit jen za čarodějnice či kostlivce. Inspirace můžeme čerpat například z filmů, knih, historických osobností, ale také z našich nejdivočejších fantazií. Kostýmy mohou být roztomilé, strašidelné, zábavné nebo bizarní. Důležité ale je, že nám umožňují na chvíli zapomenout na naši obyčejnou identitu a stát se někým nebo něčím jiným.

Kostým čarodějnic patří k nejjednodušším, ale nadčasovým.

Kostým čarodějnic patří k nejjednodušším, ale nadčasovým.

Halloweenská párty

Období Halloweenu je také ideální čas k pořádání párty. Konkrétní téma je už na každém, ale pokud byste hledali inspiraci, máme pár tipů:

Jak vybrat perfektní téma na Halloweenskou párty? Návod  s konkrétními tipy
6.10.2023
Jak vybrat perfektní téma na Halloweenskou párty? Návod s konkrétními tipy

A nakonec nesmíme zapomenout na různé Halloweenské aktivity a hry. Mnoho lidí pořádá Halloween párty s různými soutěžemi o nejlepší kostým, nejstrašidelnější příběh nebo nejlepší dýňovou svítilnu. A pokud jste opravdu odvážní, můžete se pokusit o vyvolání duchů a komunikaci s těmi, kteří již opustili tento svět.

Halloween je svátek plný zábavy, strachu, kreativity a tajemna. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv aktivity, důležité je, abyste se bavili a užili si tuto jedinečnou noc plnou zvláštních tradic a rituálů.

Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty
12.10.2023
Jak naplánovat večírek? 8 kroků k dokonalé párty

Komentáře